Ce a vrut să obțină Zelenski în SUA și de ce n-a reușit

Joe Biden nu va ridica oficial limitările de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acțiune. Grija lui principală e să se asigure că forțele de la Kiev vor obține sprijin și în situația în care Donald Trump se va întoarce la Casa Albă. Din acest motiv poartă consultări intense cu Marea Britanie și Franța.
Ce a vrut să obțină Zelenski în SUA și de ce n-a reușit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Zelenski a avut dreptate. Incursiunea militară în regiunea Kursk din Rusia a provocat o mare instabilitate a regimului politic de la Kremlin. Din păcate, nu suficientă pentru a opri războiul.

Pornind de la constatarea că mutarea operațiunilor militare dincolo de graniță reprezintă o soluție eficientă pentru a-l pune în dificultate pe Putin, președintele Ucrainei a declanșat o campanie de convingere a aliaților occidentali în ce privește acordarea permisiunii de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru distrugerea țintelor de pe teritoriul Rusiei.

Reacțiile oficiale și mai puțin oficiale indică faptul că o astfel de decizie e mai dificil de luat decât toate celelalte de până acum în legătură cu folosirea armelor și echipamentelor militare transferate de aliați Ucrainei.

Principalele cauze sunt de ordin politic și militar:

  • Alegerile din SUA care vor avea loc în data de 5 noiembrie;
  • Prăbușirea susținerii publice pentru cancelarul Olaf Scholz, obligat să facă o serie de concesii în fața „prietenilor lui Putin” din Germania pentru a rămâne la putere;
  • Posibilitatea ca liderul de la Kremlin să lanseze un atac nuclear tactic sau să provoace un „accident”, atacând o centrală nucleară din Ucraina;
ADVERTISING

În Occident există încă susținere pentru cauza Ucrainei, dar sunt şi multe necunoscute provocate de campania electorală din SUA, alegerile regionale din Germania și deteriorarea mediului economic din Europa.

Atunci când cineva propune alternative, planuri cu soluții timide... nu numai că ignoră interesele și suferințele ucrainenilor care au avut cel mai mult de suferit de pe urma războiului, nu numai că ignoră realitatea, dar îi oferă lui Putin spațiu de manevră pentru continuarea războiului

Volodimir Zelenski, discurs Adunarea Generală a ONU, New York

Miza pe o singură carte, riscantă din perspectiva administrației americane

O posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă ar schimba situația în mod radical în favoarea lui Putin. Fostul președinte al SUA nu mai face niciun secret din faptul că va opri rapid ajutorul militar pentru Kiev și îl va forța pe Zelenski să accepte condițiile Kremlinului.

Trump Remarks at IAC Summit - Washington
ALIATUL RUSIEI DIN AMERICA. Planul de pace al lui Donald Trump e simplu: îl va obliga pe Zelenski să se predea în fața lui Putin - Foto: Hepta.ro

„Biden și Kamala Harris sunt în acest conflict de trei ani de zile și nu găsesc nicio rezolvare… De fiecare dată când Zelenski vine în SUA, pleacă de aici cu 100 de miliarde de dolari. Sunt blocați în acel război. Când voi deveni președinte, voi rezolva situația. Vom pleca de acolo. SUA vor ieși de acolo. Rusia l-a bătut pe Hitler și pe Napoleon. Asta face Rusia”, a declarat Donald Trump, la un eveniment electoral.

Volodimir Zelenski a călătorit în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, folosind reuniunea anuală pentru a încerca să-i convingă pe liderii occidentali să ridice limitările folosirii rachetelor cu rază lungă de acțiune, promițând o încheiere rapidă a conflictului.

„Războiul din Rusia e mai aproape de sfârșit decât își imaginează mulți oameni. Dacă SUA aprobă planul de victorie propus de Ucraina, atunci Rusia va fi forțată să facă pace în prima parte a anului viitor”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu.

Dar Joe Biden e un om politic experimentat și ezită să mizeze totul pe o singură carte, cea prezentată de președintele ucrainean, planul acestuia fiind un atac masiv și consistent asupra țintelor militare din Rusia, care să-l determine pe Putin să se retragă pentru a salva ce se mai poate salva din armata sa.

Liderul american nu crede că un astfel de atac va fi urmat imediat de reacția retragerii Rusiei, așa cum consideră Zelenski.

President Biden returns to the White House followi
O ALTĂ STRATEGIE. Joe Biden nu-i va acorda lui Zelenski permisiunea de a utiliza rachetele americane cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului Rusiei, lăsându-i această decizie Kamalei Harris, în cazul în care va câștiga alegerile - Foto: Hepta.ro

Se caută soluții la întoarcerea lui Trump

Conform raportului Departamentului de Justiție din SUA, Kremlinul investește în continuare zeci de milioane de dolari pentru a influența campania electorală americană.

Întoarcerea lui Trump la Casa Albă e o posibilitate reală, care nu poate fi luată de pe masă. 

Putin mizează totul pe fostul președinte, iar până la alegerile din noiembrie și, probabil, câteva săptămâni după, când se va încheia lungul proces de transferare a puterii, liderul rus nu va face pași înapoi în conflictul ucrainean.

Russia Putin Children's Clinical Centre
Foto: Hepta.ro

Chiar dacă Harris e favorită în sondaje, scorul dintre cei doi e atât de strâns încât se poate întâmpla orice.

Planul de pace al lui Volodimir Zelenski nu a oferit garanții actualului președinte al SUA că o renunțare la condițiile de folosire a rachetelor va încheia conflictul înainte de luna noiembrie. Ar fi fost și foarte greu.

Principala grijă a lui Joe Biden și a aliaților săi, Keir Starmer, premierul britanic, și Emmanuel Macron, președintele Franței, este să găsească o soluție ca Ucraina să poată beneficia de sprijin militar și financiar și în cazul în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă.

Trebuie să facem ca forțele de ocupație rusești să se retragă, ceea ce va pune capăt ostilităților din Ucraina. Trebuie să aducem în fața justiției autorii crimelor de război. Trebuie să oprim ecocidul… Nu trebuie să permitem o a doua invazie rusă sau una similară. Trebuie să spunem clar: războiul s-a încheiat. Aceasta este singura formulă de pace

Volodimir Zelenski, discurs Adunarea Generală ONU, New York

Pentru mai mulți experți în politică internațională, inclusiv foști membri ai echipei lui Trump, e clar că strategia fostului președinte de a încheia războiul din Ucraina e superficială și are o singură componentă, punerea unei presiuni majore asupra Kievului pentru a se predea în fața lui Putin.

Dar o astfel de situație poate genera o criză mai mare - prăbușirea regimului politic din Ucraina, revolte, război civil, posibila formare a unor trupe de rezistență în fața Rusiei, dar și o poziționare diferită de cea a lui Trump a statelor europene, unele continuând să ajute Ucraina.

Colaborarea dintre Trump și Putin nu are ca scop decât înlăturarea lui Zelenski și aruncarea Ucrainei în haos, astfel încât președintele rus să poată anunța victoria.

„Nu cred că Ucraina poate câștiga cu un braț la spate. Deci cred că trebuie să punem capăt acestei discuții, să dăm ceea ce este necesar și, de fapt, să facem invers - să întrebăm Ucraina de ce are nevoie pentru a câștiga acest război. Și, apoi, trebuie să ne asigurăm că vor avea ceea ce au nevoie”, a declarat Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, într-un interviu pentru New York Times.

Cele mai grele zile

Orice așteptări a avut Volodimir Zelenski de la călătoria în SUA, acestea vor fi amânate până după alegerile din noiembrie. 

America, Marea Britanie, Franța și Germania nu vor ridica oficial restricțiile asupra folosirii rachetelor cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei. Nu, acum.

Zelensky Visits Pennsylvania Ammunition Plant - Sc
SPRIJIN AMERICAN. Volodimir Zelenski, în timpul vizitei din SUA, a făcut o vizită simbolică la uzina de muniție din Scranton, Pennsylvania - Foto: Hepta.ro

O astfel de decizie îi va aparține Kamalei Harris, dacă va ajunge la Casa Albă, înscriindu-se într-un pachet mai larg de măsuri care vor fi prezentate Rusiei, cerându-i-se să oprească agresiunea militară și să se așeze la masa negocierilor.

Vor urma cele mai grele 40 de zile pentru Ucraina, iar la capătul lor se află o răscruce - drumul spre victorie sau spre amânarea ei pe termen nedefinit cu multă durere, moarte și distrugere. 

Eroismul pe câmpul de luptă al militarilor de la Kiev a schimbat lumea și a adus Rusia lui Putin aproape de sfârșit. Se va prăbuși în câteva luni sau va mai dura, timp în care crimele vor continua.

„Vladimir Putin, când tragi cu rachete în spitalele din Ucraina, noi știm cine o face. Când trimiți mercenari în țările africane, știm cine a dat ordinul. Când îți ucizi adversarii în orașele europene, știm cine a trimis asasinii. Invazia vizează propriile tale interese. Doar pe ale tale. Pentru a-ți extinde statul mafiot, pentru a-l transforma într-un imperiu mafiot. Un imperiu construit pe corupție prin jefuirea poporului rus și a celui ucrainean. Un imperiu construit pe zdrobirea disidenței, pe eliminarea unor opozanți curajoși cum a fost Navalnîi. Un imperiu construit pe minciuni”, a declarat David Lammy, ministrul de Externe al Marii Britanii, într-un discurs exploziv, ținut în fața Adunării Generale a ONU.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇