Surse Spot: Un nou examen scris la Bac - matematică la uman, logică, la real

Noua lege a educației, care a ajuns la liderii coaliției de guvernare, propune schimbări importante în ce privește susținerea examenului de Bacalaureat. Structura acestuia se reîntoarce spre conceptul de „examen de maturitate”, încercând să evalueze pregătirea generală a elevilor care termină liceul.
Surse Spot: Un nou examen scris la Bac - matematică la uman, logică, la real

Cea mai importantă schimbare în noua lege a educației, cu privire la examenul de Bacalaureat, este introducerea unui nou examen scris.

În funcție de profilul absolvit de elev, noua probă este una care vrea să testeze competențele la materiile așa-zis „secundare” din ierarhia de interes a acestuia.

Astfel, s-a decis ca absolvenții de licee cu profile umaniste, de exemplu, filologie, istorie, limbi străine, să susțină o probă de competențe la matematică.

„S-a constatat conform mai multor analize la nivelul liceelor că avem mulți absolvenți de uman care nu au cunoștințe minime de matematică. Nu știu să calculeze o notă de plată la restaurant, nu știu să calculeze prețul cu TVA al unui produs sau alte chestiuni simple ce țin de viața de zi cu zi”, a declarat o persoană implicată în scrierea noii legi ale educației, pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Absolvenții profilurilor „reale”, de exemplu, matematică-informatică, biologie-chimie, matematică-fizică și altele, vor susține un test de competență care îmbină noțiuni de logică, sociologie, educație civică, astfel încât să dezvolte abilitățile sociale și valorile umane pentru elevii preocupați de știință și tehnologie, a declarat o sursă oficială, pentru Spotmedia.ro.

Examenul de BAC al unui absolvent de matematică-info

1. Probă orală de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională.

ADVERTISING

Această probă se finalizează cu un certificat în acord cu standardele europene pentru a fi recunoscut internațional. Elevii care au examene TOEFL, Cambridge își pot echivala rezultatele.

2. Probă orală de competență lingvistică în limba maternă, adică examenul oral la limba română sau diferitele variante pentru minorități.

3. Probă de competențe digitale - se finalizează cu un certificat în acord cu standardele Uniunii Europene. Atenție! Această probă poate fi susținută pe parcursul clasei a XII-a, pentru a nu aglomera examenul, au precizat persoane implicate în scrierea proiectului de lege.

ADVERTISING

4. Probă scrisă la limba română.

5. Probă scrisă la matematică.

6. Probă scrisă la informatică (examen aferent profilului, se va da inclusiv la liceele aflate pe filiera tehnologică).

7. Probă scrisă competențe socio-umane (logică, educație civică etc.)

Observație. Elevii de la acest profil vor ști cu cel puțin un an înainte bibliografia pentru examenul de competențe socio-umane.

Examenul de BAC al unui absolvent de uman

1. Probă orală de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională.

Această probă se finalizează cu un certificat în acord cu standardele europene pentru a fi recunoscute internațional. Elevii care au examene TOEFL, Cambridge își pot echivala rezultatele.

2. Probă orală de competență lingvistică în limba maternă, adică examenul oral la limba română sau diferitele variante pentru minorități.

3. Probă de competențe digitale - se finalizează cu un certificat în acord cu standardele Uniunii Europene.

4. Probă scrisă la limba română.

5. Probă scrisă la istorie.

6. Probă scrisă la o materie aferentă profilului (limbă străină, geografie, filosofie, economie, psihologie etc.)

7. Probă scrisă de competențe la matematică.

Deși introducerea unui examen nou va ridica multe obiecții din partea părinților și a elevilor, în plus adăugându-se profesionalizarea examenelor de competență lingvistică și digitală, bacalaureatul pare mai bine structurat și echilibrat, cu șanse semnificative de a crește valoarea și importanța diplomei atât pe piața muncii și admitere la universități pe plan intern, cât și internațional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇