Ideile periculoase propagate de Andrew Tate au prins rădăcini în școlile britanice: Elevii radicalizați sunt greu de dat pe brazdă

Ideile periculoase propagate de Andrew Tate au prins rădăcini în școlile britanice: Elevii radicalizați sunt greu de dat pe brazdă

Profesorii din Marea Britanie se confruntă cu puterea de convingere a controversatului influencer Andrew Tate arestat în România. Numeroși adolescenți au fost radicalizați deja de el şi sunt greu de readus pe calea cea bună.

Arestat în România pentru constituire unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol, Tate are încă un efect puternic asupra tinerilor din Marea Britanie care i-au îmbrățișat ideile toxice, scrie The Sunday Times.

Pentru a afla ce gândesc elevii, o școală din sudul Londrei a provocat un grup de 30 de elevi de 14 ani să discute despre ideile lui Tate. Acștia au fost rugați să răspundă la întrebări precum "Credeți că Tate încă mai e inofensiv?" și "Ce se întâmplă când primim mesajele lui?".

ADVERTISING

Discuția s-a transformat într-o dezbatere despre viol și "vina" femeilor agresate sexual, idee susținută de Tate și apărată de zece elevi. Profesorul, un bărbat așadar, i-a întrebat atunci cum s-ar simți dacă mama sau sora lor ar fi victimele unui viol. "În acel moment, mulți dintre băieți și-au schimbat tonul când le-am pus mamele sau surorile în acea lumină, dar a fost îngrijorător că unii puști n-au făcut-o și tot au spus că ar fi vina acestora", a spus profesorul care și-a păstrat anonimatul.

Sophie Whitehead, care lucrează la School of Sexuality Education, organizație care asigură dezbateri despre consimțământul sexual, a numit "violentă" retorica lui Tate și spune că aceasta a afectat foarte mulți tineri. "E o formă de radicalizare care mă îngrijorează", a spus ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Profesorii din școala londoneză au încercat să le explice elevilor că glumele și ideile misogine pot escalada în infracțiuni grave precum hărțuirea sexuală și violul.

Tate, care s-a autodescris drept misogin, s-a făcut cunoscut pe rețelele de socializare, adunând o bază de admiratori formată preponderent din tineri. Înregistrările video în care spunea că locul femeilor e în bucătărie și că ar trebui controlate de bărbați s-au răspândit pe TikTok și pe alte platforme online.

Jay Jordan, profesoară în Dundee, Scoția, a spus pentru ziarul britanic că elevii ei sunt atrași de influența lui Tate, lucru îngrijorător. "Eram obișnuiți cu sexismul, dar acum e legat explicit de Andrew Tate - băieții nu mai termină de vorbit despre el", a spus ea, adăugând că unul dintre elevii ei i-a spus că "e doar o femeie" după ce l-a mustrat.

ADVERTISING

O altă profesoară din Anglia, care și-a păstrat anonimatul, are elevi care i-au spus că nu mai învață pentru examene fiindcă pot să se îmbogățească pe internet ca Andrew Tate.

Gohar Khan, care predă etosul la Ridgway Education Trust, crede că "fiecare școală ar trebui să se ocupe de problema Tate". Instituţia care are în grijă trei școli publice din comitatul Oxfordshire a introdus lecții despre Tate. Elevii află astfel de ce Tate a fost capul de afiș al știrilor în ultima vreme, despre arestarea lui în România și despre acuzațiile de trafic de persoane și viol.

Andrew Tate, în vârstă de 36 de ani, fost kickboxer, în prezent cunoscut ca om de afaceri și influencer stabilit în România, are o avere estimată la 100 de milioane de dolari. El a devenit celebru în 2016, când a participat la versiunea britanică a reality show-ului "Big Brother". El a fost eliminat atunci după apariția unei înregistrări video în care ataca o femeie. Potrivit BBB, Tate a susținut că imaginile erau false.

În 2017, Tate a fost interzis pe Twitter pentru că a scris că femeile trebuie "să poarte responsabilitatea" pentru că sunt agresate sexual. Comentariile lui misogine au atras atenția asupra sa, creând "o furtună" pe rețelele de socializare. Deși el nu are cont pe Tiktok, videoclipurile care folosesc un hashtag cu numele său au fost vizualizate de peste 13 miliarde de ori.

Multimilionarul a creat și o schemă piramidală online, numită Hustlers University, pretinzând că îi învăța pe oameni cum să facă bani.

În decembrie, Andrew Tate și fratele său, Tristan, au fost arestați în România pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol. Anchetatorii au identificat șase femei care au fost sechestrate și exploatate sexual în unele din proprietățile lor luxoase.

Fraţii Tate şi alte două persoane reţinute pe 30 decembrie au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar ancheta continuă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇