Surse Spot: Elevii vor da evaluare națională și examen de admitere la colegiile de elită. Liceul alege de ce note va ține cont

Proiectul prezidențial „România Educată” a ajuns pe masa partidelor sub forma unei propuneri legislative venită din partea Ministerului Educației.
Surse Spot: Elevii vor da evaluare națională și examen de admitere la colegiile de elită. Liceul alege de ce note va ține cont

O schimbare importantă, care va afecta sute de mii de elevi, este introducerea examenului de admitere la liceu pentru pofilele la care cererea este foarte mare.

Examenul de admitere va consta într-o probă suplimentară, cel mai probabil scrisă, care va asigura locul la un anumit liceu și un anumit profil, în situația în care cererea e mai mare decât locurile disponibile, au declarat surse oficiale pentru Spotmedia.ro.

De exemplu, dacă, în conformitate cu înscrierile din anul precedent, la un liceu se constată că la profilul de „matematică-informatică” au fost mai multe opțiuni decât locuri disponibile, instituția de învățământ are posibilitatea de a organiza un examen suplimentar pentru toți elevii care au ales liceul și profilul respectiv.

ADVERTISING

Examenul, conform surselor oficiale, ar trebui să fie la o altă disciplină decât cea a probelor de la evaluarea națională, dar să aibă o legătură directă cu profilul respectiv.

În exemplul dat mai sus, informatica ar putea fi disciplina la care se va da examen.

Conform proiectului de lege, liceul are dreptul să aleagă materia, felul în care se susține examenul și să ia sau nu în considerare media obținută de candidat la evaluarea națională.

O precizare importantă, subiectele examinării suplimentare la profilul respectiv vor rămâne unice, pe țară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adică testul de informatică va fi același pentru toți elevii din România care vor da examen de admitere la un liceu cu profilul matematică-info, care are mai puține locuri decât înscriși, indiferent de localitate.

Elevii care pică examenul de admitere vor fi redistribuiți computerizat la liceele și profilurile pentru care au optat înainte de susținerea examenului de evaluare națională.

Propunerea reintroducerii admiterii aparține unor directori de licee și unor inspectori școlari, a precizat sursa oficială.

ADVERTISING

Dacă legea va fi adoptată în 2023, prima sesiune de admitere la liceu se va da în anul școlar 2027-2028. 

5 probleme generate de introducerea examenului de admitere la liceu în forma propusă:

  • Modificarea propusă aduce un examen suplimentar, cu stresul de rigoare pentru elevii de 14 ani.
  • Obligă absolvenții clasei a opta să decidă prematur asupra carierei viitoare, fără a avea suficiente informații și experiență pentru a face o astfel de alegere.
  • Mărește numărul de materii la care se vor face meditații.
  • Se realizează o polarizare extremă a învățământului liceal, împărțindu-se în instituții de elită și restul.
  • Nu rezolvă problema inechității distribuirii. Dacă până acum la liceele foarte bune se intra cu note nefirești de mari la evaluarea națională, prin introducerea examenului de admitere, vor exista elevi cu note foarte mari la evaluarea națională care vor ajunge la licee mediocre.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇