Ministrul Educaţiei se plânge că se fac foarte puține teste rapide în şcoli: Personalul medical e puțin și unii părinți refuză

Ministrul Educaţiei se plânge că se fac foarte puține teste rapide în şcoli: Personalul medical e puțin și unii părinți refuză

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până în prezent, la nivel naţional, au fost făcute doar 5.000 de teste rapide pentru Covid în şcoli, iar unii părinţi s-au poziţionat împotriva testelor antigen rapide.

”Din ultima raportare a Ministerului Sănătăţii reiese că au fost utilizate aproape 5.000 de teste din 1.500.000 de teste. Infim. Teste antigen rapide. Sigur că aceste cazuri de elevi depistaţi pozitiv sunt urmare a unei testări PCR, testare care s-a făcut fie de către DSP, fie în funcţie de opţiunea părinţilor prin entităţi private. Sunt rezultatele unor testări PCR. Testarea antigen rapidă în şcoli a mers foarte prost”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, marţi seară.

ADVERTISING

Sorin Cîmpeanu a precizat că nu există suficient personal medical în şcoli, să facă aceste teste, dar şi că unii părinţi nu sunt de acord cu testarea rapidă antigen existentă în unităţile de învăţământ.

Detalii despre cum se va face testarea COVID în școli. Ministrul Sănătății, apel la părinți: Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, tineți-l acasă!

”În mod clar, nu a existat personal medical, nu a existat disponibilitate probabil atât de mare din partea personalului medical existent, acolo unde există. Am spus-o de fiecare dată, mai puţin de una din cinci şcoli au cabinete medicale şcolare.

ADVERTISING

Şi, de asemenea, aceste teste antigen rapide au fost considerate de unii părinţi invazive şi, de aceea,  soluţia unor teste rapide non invazive pe bază de salivă cred că sunt o soluţie mult mai bună, acceptată de părinţi, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, nu necesită personal medical pentru administrare. Ele pot fi şi autoadministrate.

Vedem şi cazurile din şcolile din Franţa, Austria şi alte state. Testarea  rapidă non invazivă cred că este o soluţie bună”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

92% din testele folosite în școli au avut rezultat negativ, anunță Ministerul Sănătății

ADVERTISING

Acum nu există (aceste teste non invazive -n.red.), sunt doar acele teste cu beţişorul care... Eu cred că am făcut vreo 50 de astfel de teste, dar e o alegere personală care trebuie respectată.

Şi eu, dacă aş fi avut copil de 7-8 ani, poate aş fi avut rezerve faţă de testarea aceasta. Pot să înţeleg reticienţa unor părinţi vizavi de testarea în acest fel”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇