Ministrul Educației vrea teste non-invazive în școli și nu e de acord cu masca la ora de sport

Ministrul Educației vrea teste non-invazive în școli și nu e de acord cu masca la ora de sport

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă seara, că susține utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, în școli, pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească și elevii să nu mai fie traumatizați.

Cîmpeanu, a fost întrebat de ce România nu aplică exemplul Franței și Austriei, de a folosi testele pe bază de salivă, pentru elevi, aceste teste fiind non-invazive.

„Și eu știu că sunt nu numai în Austria și Franța, sunt și alte state europene care folosesc aceste teste non-invazive pe bază de salivă. Nu știu să vă răspund, nu vreau să mă scuz că excede limitelor de competență ale Ministerului Educației, dar atât cât voi putea să susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a spus Cîmpeanu.

ADVERTISING

Ministrul a precizat că aceste teste non-invazive presupun administrarea de către orice persoană, chiar și de către persoane fără competență medicală, iar atâta vreme cât doar 18% dintre școlile din România au cabinete medicale școlare, aceste teste rapide ar putea să facă posibilă testarea în orice școală, indiferent dacă are sau nu cabinet medical.

În prezent, în școli se folosesc teste rapide antigen, pentru care părinții trebuie să își exprime acordul, acestea urmând să fie făcute de personal medical specializat. Mulți dintre părinți refuză, considerând procedura traumatizantă pentru copii.

ADVERTISING

”Suntem singura țară din Europa în care elevii poartă mască la Educație Fizică”

Sorin Cîmpeanu a mai spus că este deranjat de întârzierea cu care se ajunge la o concluzie între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății cu privire la masca obligatorie la orele de Educație Fizică, în școli.

„Mă deranjează întârzierea cu care ajungem la o concluzie comună - Ministerul Educației și Ministerul Sănătății - cu privire la obligativitatea purtării măștii pe timpul orelor de Educație Fizică. Suntem în continuare singura țară din Europa care avem această obligație de purtare a măștii în timpul orelor de Educație Fizică”, a spus ministrul Educației.

ADVERTISING

Acesta a precizat că a văzut studii făcute de medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măștii le aduce elevilor în timpul activităților ce presupun efort fizic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇