Cum scriem corect: Trei „da” sau trei de „da”?

Cum scriem corect: Trei „da” sau trei de „da”?

În ultimii ani, concursurile de talente au devenit tot mai populare. Sute, poate chiar mii de români de toate vârstele își încearcă norocul și se înscriu an de an, în speranța că mesajul lor va trece dincolo de ecrane și va deveni cunoscut de o țară întreagă.

Și – trebuie să recunoaștem – pentru astfel de competiții, România oferă un teren fertil, căci multe diamante încă neșlefuite nu au avut altă ocazie de a ajunge pe marile scene ale țării.

Cea mai râvnită apreciere este, cum ne-am obișnuit parcă să auzim ritualic, „mergi în etapa următoare cu trei DE da”. Adevărat, concurentul merge în etapa următoare, dar exprimarea „trei DE da” nu trece deloc testul de exprimare corectă.

ADVERTISING

Voi demonstra acest fapt, printr-o analogie cât se poate de simplă. După numeralul „trei”, nu folosim, în alte contexte, prepoziția „de”, căci spunem și scriem „trei caiete, trei idei, trei căței”, nu „trei de caiete, trei de idei, trei de căței”.

Pe cale de consecință, corectă este formularea „mergi mai departe cu trei da”, căci, cu „trei de da”, nu mergem nicăieri, ci stăm acasă și mai citim lecții de gramatică.

După cum știm, se leagă de substantiv prin „de” numeralele de la „douăzeci” în sus, cu excepția celor compuse cu un numeral de la unu la nouăsprezece la sfârșit: „douăzeci de perdele, două sute cincizeci și opt de stele” versus „optsprezece perdele, o sută cincisprezece stele”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fie că suntem sau nu suntem talentați, exprimarea corectă este un dar la îndemâna tuturor. Avem nevoie doar de voință și de documentare.

Până în „etapa următoare”, la o nouă lecție de exprimare corectă, vă reamintesc că o pastilă de gramatică pe zi, asociată unui regim de citit sănătos, influențează radical nivelul de educație al unei societăți.


trei de da - varianta greșită

trei da - varianta corectă


Articol scris de Corina Popa - Școala de gramatică

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇