Cum să descoperi și să încurajezi pasiunile copilului tău

Cum să descoperi și să încurajezi pasiunile copilului tău

Fiecare copil este diferit, are propriile interese și pasiuni. Unii sunt mai atrași de artă și jocuri de creație, alții de tehnologie sau sport. Ca părinte, este firesc să-ți dorești să încurajezi aceste pasiuni, mai ales atunci când este vorba de una ce îl ajută să-și dezvolte abilități de care va avea nevoie pe tot parcursul vieții. Ce te faci însă atunci când nu știi prea bine ce pasiuni are copilul tău și cum poți să le cultivi? Ți-am pregătit câteva sfaturi și recomandări care te vor ajuta să afli care sunt interesele celui mic și să îl ajuți să și le urmeze. 

Observă 

Dacă nu știi încă ce pasiuni are copilul tău, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți rezervi timp pentru a-l observa. Care sunt materiile preferate la școală? În cel fel de activități se implică de obicei? Cum preferă să-și petreacă timpul liber? Sunt întrebări ale căror răspunsuri te vor ajuta să identifici domeniul de care este interesat cel mic.

ADVERTISING

Îndrumă-l spre mai multe activități 

Copilul nu pare să fie interesat de o activitate anume sau, dimpotrivă, pare atras de mai multe tipuri de activități? Oferă-i ocazia de a le explora pe toate și de a decide de care dintre acestea este atras cu adevărat și care reprezintă doar un interes trecător. 

Oferă-i instrumentele necesare 

Ai aflat care sunt pasiunile copilului tău? Atunci este timpul să-l ajuți să și le cultive oferindu-i instrumentele necesare. Cursurile, de exemplu, sunt o metodă foarte bună de a face acest lucru. Îi place să deseneze? Înscrie-l la un curs de arte vizuale! Este pasionat de tehnologie? Poate participa la cursuri online de IT la Academia Micilor Developeri

ADVERTISING

Încurajează-l 

Unele lucruri sunt mai greu de învățat decât altele, chiar dacă ești pasionat de subiectul respectiv. Fii permanent alături de copilul tău, încurajează-l atunci când este tentat să se dea bătut și laudă-i progresele. 

Nu-l critica 

Poate că a făcut o greșeală sau poate că nu progresează atât de repede pe cât v-ați fi așteptat. Evită însă criticile. Nu vor face decât să-l descurajeze, să se teamă de eșec și poate chiar să renunțe la pasiunea sa. 

Nu-i impune pasiunile tale 

Există acea tentație de a-ți îndruma copilul spre anumite activități, pe care poate le consideri mai folositoare sau pe care ți-ai fi dorit tu însuți să le urmezi când erai mică. Nu uita însă că interesele celui mic nu vor coincide neapărat cu ale tale sau cu ceea ce consideri tu că i-ar fi de folos în viață. Oferă-i libertatea de a-și cultiva propriile pasiuni, în ritmul ales de el. Da, îl poți încuraja sau poți încerca să-i explici că ar fi bine să încerce să nu se concentreze pe un singur tip de activități, dar este o diferență între a face asta și a-l obliga să învețe anumite lucruri. 

ADVERTISING

Oferă-i timp 

Dacă este cu adevărat pasionat de ceva anume, atunci copilul tău va dori să petreacă timp în fiecare zi, chiar dacă doar câteva zeci de minute, făcând ceea ce îi place. Depinde de tine să te asiguri că dispune de acest timp liber. Nu-i încărca programul cu o mulțime de activități extrașcolare de care nu este cu adevărat interesat doar din dorința de a-l ține ocupat. 

Încearcă să te implici în activitățile care îl interesează 

Timpul petrecut în familie este foarte important, iar cei mici se bucură întotdeauna de ocazia de a face diverse lucruri împreună cu părinții lor. Încearcă să-i împărtășești pasiunile. Dacă este posibil, participă împreună cu el la cursurile pe care le urmează sau, dacă nu, roagă-l să-ți arate ce a mai învățat. Cine știe? Cu aceasta ocazie, poate îți vei descoperi și tu o pasiune nouă. 

Părinții au rol foarte important în încurajarea și cultivarea pasiunilor copiilor lor. Sfaturile și recomandările de mai sus te vor ajuta să afli care sunt pasiunile copilului tău, dacă nu știi deja, dar și să-l încurajezi să și le urmeze. Fii în permanență alături de el și sprijină-l în tot ceea ce face.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇