Sorin Cîmpeanu: Nu vreau să mai trecem școala în online. Azi au fost distribuite 1 milion de măşti pentru elevi

Sorin Cîmpeanu: Nu vreau să mai trecem școala în online. Azi au fost distribuite 1 milion de măşti pentru elevi

Cursuri față în față, fără testare, dar cu măști – așa se întorc la ore, luni, elevii de grădiniță și cei din clasele primare, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Asta după ce elevii de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal, au început cursurile cu o săptămână mai devreme, pe 3 ianuarie. Specialiştii în sănătate publică au atras atenţia că revenirea la şcoală imediat după sărbători va avea efecte nefaste.

Ministrul de resort a explicat, duminică seară, situația școlarilor, în contextul pandemiei de COVID-19 și al valului 5 mânat de varianta Omicron.

ADVERTISING

„Aș fi preferat să existe teste în școli, am cerut demult asta; am fost informați că procedura de achiziții a fost blocată în urma unei contestații. (...) Am cerut și să existe măști, iar azi au fost distribuite un milion de măști în școli pentru debutul săptămânii viitoare. În majoritatea județelor au ajuns de azi, în celelalte vor ajunge mâine dimineață. Urmează alte etape ale aprovizionării cu măşti pentru a le avea la dispoziţie toţi elevii care au nevoie de ele.

Nu îmi doresc să trecem școala în online, fără să mai fim pregătiți pentru asta. (...) Din punctul meu de vedere, adevărații specialiști sunt la Ministerul Sănătății, ei sunt cei care decid noi măsuri, nu cei care își dau cu părerea despre orice. Eu ascult de epidemiologi, nu de pretinși specialiști. (...)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu se pune problema trecerii în online a școlilor atâta vreme cât nu vor fi multe cazuri grave, care să necesite spitalizare - așa am înțeles de la Ministerul Sănătății. Până când nu primim informare că există o astfel de propunere, de la INSP și Ministerul Sănătății, noi nu vom face o astfel de propunere”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Ministrul a mai spus că 70% din corpul profesional este vaccinat antiCOVID și că luni, la ora 12.00, va exista o serie de discuții cu inspectorii școlari. Oficialul a mai spus că directorii unităților de încățământ cu puțini dascăli vaccinați vor fi verificați și vor fi luate măsuri, în limitele legale, însă peste 2.000 de școli au personal 100% imunizat. Mai mult, Cîmpeanu a spus că rata de vaccinare în rândul elevilor este de 40%.

ADVERTISING

"Vom avea mâine (luni - n.red.) o videoconferinţă cu toţi inspectorii şcolari generali, la ora 11,00, vom avea altă videoconferinţă cu toţi inspectorii şcolari generali din ţară la ora 15,00, vom avea o întâlnire cu reprezentanţii elevilor, Consiliul Naţional al Elevilor, la ora 16,30. Suntem în permanentă legătură cu partenerii noştri.

Recomandarea este foarte clară nu numai pentru elevi şi profesori, ci şi pentru părinţi de a nu îşi trimite copiii la şcoală dacă au cele mai mici simptome specifice. Respectarea regulilor de protecţie sanitară este esenţială în şcoli, purtarea măştii de protecţie", a mai afirmat ministrul Cîmpeanu.

În context, amintim că măștile textile nu vor mai fi permise de luni nici în școli, aşa cum confirmat secretarul de stat Raed Arafat. 

Primul semestru de şcoală se va încheia pe 14 ianuarie şi semestrul al doilea va începe pe 17 ianuarie.

Următoarea vacanţă - cea de primăvară (sau de Paşte) - va începe vineri, 15 aprilie, şi va ţine până duminică, 1 mai. Asta dacă nu cumva pandemia mai aduce vreo vacanţă forţată, aşa cum însuşi ministrul Alexandru Rafila spune că este posibil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇