Măștile textile nu vor mai fi permise nici în școli, a confirmat secretarul de stat Raed Arafat, după deciziile anunțate miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
„Măștile în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte, dar acum se schimbă asta”, a declarat şeful DSU pentru Edupedu.ro.
În ședința premergătoare hotărârii, care a avut loc luni în prezența premierului Nicolae Ciucă, s-a discutat și „oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie”, însă o decizie în privința asta nu a fost încă anunțată.
Amintim că și în august anul trecut, înainte de începerea anului școlar, ministrul Sănătății de atunci, Ioana Mihăilă, anunța că dorește interzicerea măștilor textile în școli, considerându-se că ele oferă o protecție redusă față de cele medicinale.
În cele din urmă, însă, s-a renunțat la decizie.
Școala a reînceput de luni pentru elevii de gimnaziu și de liceu, iar de săptămâna viitoare se reîntorc în bănci și preșcolarii și cei din ciclul primar.
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat într-un interviu acordat SpotMedia.ro că decizia redeschiderii școlii pe 3 ianuarie a fost una foarte greșită, pentru că nu a dat timp celor care au contractat Covid în interacțiunile de Revelion să treacă de perioada de eventuală incubație înainte de a se întoarce în comunitate.
"Începerea școlii în 3 ianuarie a fost o greșeală monumentală. Ar fi fost mult mai bine dacă ar fi fost o vacanță de încă o săptămână. În perioada sărbătorilor, de Crăciun și Revelion, oamenii au participat la petreceri, în care nu s-a purtat mască, nu s-a păstrat distanțarea, ventilația a fost cum a fost. Și sunt o serie de focare, în nuclee de familie sau de prieteni.
Or, în momentul în care școala a început în 3 ianuarie, automat se accelerează masiv transmiterea intracomunitară, pentru că școala e ca un reactor în direcția asta. În alte țări, de exemplu, în Portugalia, a fost decisă o săptămână de lockdown imediat după Revelion. Scopul e să stingă infecțiile din grupurile mici din comunitate și să nu se transmită mai departe", argumentează Răzvan Cherecheș, în interviul acordat Spotmedia.ro.