Sondaj Eurobarometru: 75% dintre români vor să fie introdusă moneda euro

Sondaj Eurobarometru: 75% dintre români vor să fie introdusă moneda euro

România a avut cea mai mare creştere din UE a proporţiei de persoane care consideră adoptarea monedei euro ca fiind un lucru bun, comparativ cu 2020 (de la 63% la 75%).

Conform rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat astăzi, 9 iulie, trecerea la moneda euro se bucură de un sprijin larg în statele membre care nu au adoptat încă moneda unică.

Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au aderat încă la zona euro, și anume în Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

ADVERTISING

Marea majoritate a cetățenilor UE intervievați (60%) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja.

Majoritatea respondenților (52%) consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor și chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55%) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși.

În ansamblu, 57% dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor.

ADVERTISING

Românii, cei mai deschiși europeni la adoptarea euro

Cele mai ridicate procente de respondenți cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75% în favoarea monedei) și Ungaria (69%).

În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020.

Cele mai mari creșteri sunt observate în România (de la 63% la 75%) și Suedia (de la 35% la 43%).

Puteţi citi rezultatele pe larg aici

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇