Uite cum ia naștere un scandal politic: o decizie a Comisiei Europene a fost interpretată greșit de presa germană, Dacian Cioloș s-a repezit să dea de știre lumii pe Facebook că Renew Europe a repurtat o victorie istorică, Ludovic Orban, neatent la nuanțele limbajului sau pur și cimplu neștiutor într-ale bucătăriei comisiei, s-a repezit să declare neromânesc tot USR PLUS de-a valma, iar Kelemen Hunor s-a așezat cu sabia de honved a amenințării să apere Budapesta asediată de acțiunea lui Cioloș.
O avalanșă a erorilor care a stârnit inutil umori rele și grele în peisajul politic românesc punând toți actorii vodevilului ăstuia de prost gust în offside.
Vina a pornit de la Comisia Europeană și al său limbaj de lemn ,,corect politic” nepriceput de politicieni și de presă. De vină este și netransparența comisiei care, dacă avea o problemă cu PNRR-ul maghiar, de orice natură era ea, trebuia să comunice pe această temă, simplu, să spună presei ce și cum, nu să lase lucrurile într-o zonă gri, care putea fi speculată de foamea de senzațional a unor jurnaliști germani.
Ca să se lămurească lucrurile a fost nevoie de o interpelare a unui parlamentar Renew Europe și de răspunsul Verei Jurova: PNRR maghiar nu a fost oprit, ci aprobarea sa a fost suspendată până pe 12 iulie.
De ce acest melanj de termeni evazivi, când se putea spune simplu: s-au cerut Ungariei lămuriri privind modul de urmărire a cheltuirii a banilor europeni, nu știu.
Asta înseamnă că și al nostru PNRR a fost cu aprobarea suspendată între cele două drumuri la Bruxelles, primul al lui Ghinea singur, al doilea al lui Ghinea însoțit de premier? Asta înseamnă că între orice cerere de lămurire cerută de comisie unui stat și răspunsul statului PNRR-urile sunt cu aprobarea suspendată?
Cam ciudată exprimarea, cam prea ambiguă, ca să nu bănuim că Vera Jurova a vrut să ascundă ceva: Comisia Europeană chiar era nemulțumită de aspectul menționat din PNRR ungar și trimisese, de fapt, Guvernului de la Budapesta un soi de ultimatum, nu o nevinovată cerere de lămurire.
Probabil că asta a intuit Dacian Cioloș și în calitatea sa de șef de grup parlamentar, după ce a citit ziarele, s-a simțit dator să se repeadă să-și anunțe victoria pe Facebook, mama lui de obicei trumpist și mama ei de grabă.
Lupta Renew Europe pentru legarea banilor europeni de respectarea principiilor statului de drept este binecunoscută, grupul parlamentar făcând din acest deziderat însăși rațiunea sa de existență în Parlamentul European, lucru în principiu foarte corect. Asta este explicația scrisorii lui Cioloș adresată Ursulei van de Leyen prin care acesta solicită blocarea PNRR ungar.
Trebuie spus aici că Cioloș a făcut acest demers nu în calitate de politician român sau în calitate de particpant la guvernare în coaliția de la București, ci în cea de șef de grup europarlmentar.
Mai trebuie spus, ca să lămurim chestiunea, că Cioloș nu a cerut blocarea PNRR maghiar pentru eternitate, ci doar pe o perioadă în care Guvernul de la Budapesta să facă reformele necesare pentru respectarea principiilor statului de drept.
Bineînțeles că domnul Orban a prins știrea din zbor și neavând răbdare și timp să se intereseze ce și cum - apropo, o putea face sunându-l pe Cioloș - s-a repezit să-i afurisească pe plusiști și prin contaminare pe useriști că nu fac parte din neamul românesc, că nu salută tricolorul, că nu jură cu mâna pe Biblie și alte marafeturi, care fac mai degrabă parte din arsenalul AUR sau al Dianei Șoșoacă și care aparent nu aveau vreo legătură cu declarația lui Cioloș.
Faptul că Orban poartă o campanie șchioapă în lupta pentru șefia PNL din toamnă nu-i o scuză, cum nici vorbitul de-a valma fără o minimă informare nu este. Ca să nu mai zic că afurisirea colegilor în fața cărora ai cedat ca să te alegi șef la deputați este de toată jena.
Ludovic Orban a întors chestiunea ca la Ploiești, nu era informat ce și cum trebăluia închisă prin opacitatea birourilor Comisia Europeană, n-a tocat pe subtilitățile ei de limbaj. Nu l-a atacat direct pe Cioloș, ci a folosit acuzații cu caracter general, pentru că vorbea membrilor săi de partid pe care dorea să-i seducă.
Și l-a apărat pe colegul Kelemen, pentru că fără el coaliția nu putea merge înainte, pe când cu Cioloș exilat la Bruxelles, da. Calcul mărunt care l-a făcut pe liderul PNL să călce cu tălpile goale în cojile de nucă ale acuzațiilor aruncate chiar de el fără niciun temei, politicianist.
Kelemen Hunor s-a repezit să apere soarta Orbanului de la Budapesta și cum nici el nu prea știa ce și cum s-a grăbit să-l acuze pe Cioloș că se dă la nația lui și-i ia bănișorii.
Drept este că afirmând că Cioloș nu reprezintă România, nici guvernul, nici coaliția, Hunor cu gura păcătoasă a grăit un adevăr: Cioloș a vorbit, repet, în numele grupului europarlamentar Renew Europe.
Cât despre amenințarea că îi va plăti el cumva lui Cioloș pentru această greșeală politică, sunt convins că undeva, cumva, aceasta se va materializa: nu-i domnul Kelemen Hunor acel om care să vorbească degeaba, la mânie.
Nu-i omul să scoată sabia de honved și să o fluture amenințător degeaba în public. Lucru care îi arată răutatea, pentru că subordonarea către Budapesta este un lucru ce nu mai trebuia demonstrat. Rezumând în glumă, eu să fiu în locul lui Cioloș aș lua în serios această amenințare și n-aș mai candida la șefia USR PLUS.
Din acest vodevil de prost gust toți actorii au ieșit șifonați, în huiduielile audienței. Și-au arătat cu toții limitele politice vrând să se arate puternici, și-au săltat toți poalele în cap vrând să înjure la adversar și nu s-au ales cu nimic altceva decât cu scandalul inutil și cu rușinea făcutului de râs.
Cât despre legarea banilor europeni de principiile statului de drept, chestiunea se va realiza într-un fel sau altul în viitorul apropiat, spre satisfacția Renew Europe și a domnului Cioloș, pentru simplul fapt că este o necesitate politică stringentă și nu poate fi amânată. Chiar dacă va folosi limbajul de lemn și netransparența, Comisia Europeană va ajunge la liman în această problemă.
Electoratul ungar va trebui într-un final să aleagă între banii europeni meniți să-i asigure prosperitatea și fandoselile învechite și nedemocratice ale șefului UDMR, domnul Viktor Orban de la Budapesta. Iar domnul Kelemen Hunor, ca un aghiotant disciplinat și dedicat, va face spre rușinea lui politică aceeași alegere ca electoratul maghiar.