Vera Jourova îl contrazice pe Cioloș, care anunțase că CE a suspendat aprobarea PNRR-ului pentru Ungaria. Cum stau, de fapt, lucrurile UPDATE

Vera Jourova îl contrazice pe Cioloș, care anunțase că CE a suspendat aprobarea PNRR-ului pentru Ungaria. Cum stau, de fapt, lucrurile <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

După ce Dacian Cioloș a anunțat că se suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei, trimis Comisiei Europene, comisarul Vera Jourova a nuanțat: evaluarea continuă. Decizia se va tranșa în 12 iulie.

Și purtătorul de cuvânt al CE a precizat că evaluarea continuă, în cazul planurilor Budapestei.

"M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii responsabili de evaluarea PNNR. Nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la sistemele de audit și control și vreau să vă reamintesc faptul că decizia privind aprobarea planurilor individuale ale statelor membre trebuie luată de Consiliu, prin majoritate calificată.

ADVERTISING

Comisia poate opri lucrurile când sunt probleme grave, dar nu pot confirma că acest lucru s-a întâmplat. Deci presa germană s-a înșelat”, a spus Jourova, miercuri, în Parlamentul European, răspunzând unei întrebări venite tot de la un membru Renew Europe, Guy Verhofstadt, care a chestionat-o în privința unei știri difuzate de presa germană.

(Video, de la minutul 13:15:45, aici)

UPDATE Ulterior, purtătorul de cuvânt al CE, Marta Wieczorek, a precizat că evaluarea PNRR al Ungariei este în desfăşurare.

"Mai avem timp să completăm evaluarea noastră", a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând unei întrebări. Aceasta a clarificat că data limită este 12 iulie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Surse europene au declarat pentru Spotmedia.ro că Ungaria urmează să primească o listă cu solicitări concrete din partea Comisiei, care, nerespectate, vor atrage oprirea PNRR.

O chestiune de cuvinte

Potrivit unor surse din Renew Europe consultate de Spotmedia.ro, eurodeputații grupului ar fi vrut să obțină azi o declarație clară din partea Comisiei Europene, privind suspendarea planului de redresare pentru Ungaria.

Potrivit acelorași surse, Comisia Europeană ar fi decis să lase Guvernul Viktor Orban să aducă lămuriri, până luni, 12 iulie, când ar fi anunțat oficial suspendarea acestui plan de redresare. Până atunci, sintagma folosită e aceea de "aprobare suspendată", nu PNRR "oprit", o nuanță care menține ambiguitatea.

ADVERTISING

CONTEXT

"Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun. @RenewEurope a cerut acest lucru săptămâna trecută. De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor merge către unguri cinstiți și merituoși - și nu numai către prietenii lui Orbán", a scris Dacian Cioloş, miercuri dimineaţa, într-un mesaj pe Twitter.

Scrisoarea lui Cioloş

Amintim că, săptămâna trecută, Dacian Cioloș i-a scris Ursulei von der Leyen, peședintele Comisiei Europene, cerând ca Planul Național de Redresare și Reziliență al Ungariei să nu fie aprobat până când țara condusă de Viktor Orban nu va respecta valori europene fundamentale.

"Frauda în Ungaria lui Viktor Orban e endemică sau, pentru a cita Comisia, e sistemică. (…) În 2019 și 2020, Comisia a emis seturi de recomandări, în care a cerut Guvernului Ungariei să întărească lupta anticorupție, inclusiv prin îmbunătățirea eforturilor de urmărire penală și a accesului la informațiile publice, precum și independenței sistemului judiciar și asigurarea concurenței corecte în achizițiile publice.

Vă reamintim că aceste seturi de recomandări sunt printre criteriile pe care un stat membru trebuie să le respecte pentru a accesa fondurile prin Facilitatea de Recuperare și Reziliență”, se arată în scrisoarea obținută de SpotMedia.ro.

Cioloș mai precizează în scrisoare că nu este aici vorba de a împiedica Ungaria de a obține partea care i se cuvine din fondul de recuperare, ”dar credem că de aceste fonduri trebuie să beneficieze toți maghiarii, nu doar câțiva care au legături politice”, idee pe care o menţine şi în postarea de azi de pe Twitter.

Citește mai multe despre deciziile din Ungaria care au înfuriat UE în ultima vreme:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇