Dacian Cioloș îi cere șefei CE să nu aprobe PNRR-ul Ungariei, pentru că 7 miliarde de euro riscă să ajungă la prietenii lui Orban

Dacian Cioloș îi cere șefei CE să nu aprobe PNRR-ul Ungariei, pentru că 7 miliarde de euro riscă să ajungă la prietenii lui Orban
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, i-a scris Ursulei von der Leyen, peședintele Comisiei Europene, cerând ca Planul Național de Redresare și Reziliență al Ungariei să nu fie aprobat până când țara condusă de Viktor Orban nu va respecta valori europene fundamentale.

”Vă scriem pentru a vă face cunoscute îngrijorările. Până pe 12 iulie va trebui să aprobați planul de recuperare al lui Viktor Orban. Ungaria este eligibilă a primi 7 miliarde de euro. Și totuși veți avea foarte puține mijloace să vă asigurați că acești bani nu vor ajunge în buzunarele greșite. După cum știți, regimul Orban nu recunoaște jurisdicția instituției Procurorului European.

ADVERTISING

Frauda în Ungaria lui Viktor Orban e endemică sau, pentru a cita Comisia, e sistemică. (…) În 2019 și 2020, Comisia a emis seturi de recomandări, în care a cerut Guvernului Ungariei să întărească lupta anticorupție, inclusiv prin îmbunătățirea eforturilor de urmărire penală și a accesului la informațiile publice, precum și independenței sistemului judiciar și asigurarea concurenței corecte în achizițiile publice.

Vă reamintim că aceste seturi de recomandări sunt printre criteriile pe care un stat membru trebuie să le respecte pentru a accesa fondurile prin Facilitatea de Recuperare și Reziliență”, se arată în scrisoarea obținută de SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Dacian Cioloș, împreună cu alți lideri Renew Europe, îi cer Ursulei von der Leyen ”să nu apobe PNRR-ul Ungariei până când:

1. PNRR-ul Ungariei nu acordă Oficiului European Antifraudă (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare și include, în așa zisele etape, o obligație de a introduce beneficiarii în baza de date a UE, cunoscută sub denumirea Arachne.

2. PNRR-ul Ungariei nu include, ca una din etape, adoptarea unei legi care să asigure că persoane și entități care au cazier cu nereguli financiare grave sau conflicte de interese descoperite de OLAF să nu poată accesa fonduri și contracte alocate prin Facilitatea de Recuperare și Reziliență.

ADVERTISING

Acest lucru dacă ar fi implementat va asigura că cei precum ginerele lui Viktor Orban, care obține în continuare granturi importante din fonduri UE, în ciuda neregulilor financiare și a conflictului de interese, nu vor putea accesa fondurile prin FRR.

3. Ungaria nu se angajează explicit în PNRR să abroge sau să modifice legile interne care au atras criticile Comisiei, cum ar fi hăituirea jurnaliștilor și a societății civile și blocarea accesului la informații publice”.

Cioloș precizează în final că nu este aici vorba de a împiedica Ungaria de a obține partea care i se cuvine din fondul de recuperare, ”dar credem că de aceste fonduri trebuie să beneficieze toți maghiarii, nu doar câțiva care au legături politice”.

”De aceea, vă cerem să trimiteți guvernul ungar înapoi la tablă. (…) Când mergeți la Budapesta, vrem să puteți să dați mâna cu Viktor Orban, știind că prietenii lui nu-și freacă palmele de bucurie”, se încheie scrisoarea trimisă Ursulei von der Leyen.

Citește mai multe despre deciziile din Ungaria care au înfuriat UE în ultima vreme:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇