România a exportat o cantitate record de gaze în Ungaria

România a exportat o cantitate record de gaze în Ungaria

Livrările de gaze naturale din România către Ungaria au ajuns luni la cea mai mare valoare înregistrată vreodată.

Transgaz a terminat lucrările la gazoductul care unește sistemele gaziere din România și Ungaria pentru a putea crește exportul, iar luni exportul de gaze către țara vecină a atins un nivel record – 7,2 milioane de metri cubi – în condițiile în care nu a depășit niciodată 6,8 milioane de metri cubi, potrivit Economedia.ro.

„Urmare a optimizării suplimentare a sistemului de transport comun dintre Transgaz S.A. și FGSZ Zrt. (omologul Transgaz din Ungaria), capacitatea tehnică a punctului de interconectare Csanádpalota din România spre Ungaria va fi majorată în continuare de la nivelul actual de 280.000 m3/h (3.057.174 kWh/h) la 300.000 m3/h (3.283.570 kWh/h) începând cu 1 octombrie 2023.

ADVERTISING

Prin urmare, produsele de capacitate vor fi oferite în cadrul licitațiilor anuale de capacitate din 3 iulie 2023, având în vedere capacitatea tehnică crescută.

Operatorii de sisteme de transport consideră această îmbunătățire ca fiind un prim pas important al inițiativei 'Inelul de solidaritate', care – prin cooperarea strânsă și dezvoltările incrementale ale OTS din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia – urmărește să ofere capacități de transport sporite pentru resursele alternative de gaze naturale care intră în regiunea Europei Centrale și de Est din direcția sudică”, a transmis Transgaz în luna iulie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Capacitatea de export către Ungaria s-a mărit pentru că este disponibilă o cantitate mare de gaze din sudul Europei care poate tranzita România către destinatarii finali, clienții din vestul Europei.

Cantitățile care trec în Ungaria reprezintă exportul de gaze realizat de Petrom, dar se asigură și tranzit, pentru că ungurii aduc din coridorul sudic gaze rusești ori gaze azere, notează sursa citată.

România importă, la rândul său, 12 milioane de metri cubi din care o parte rămâne în țară, iar altă parte reprezintă tranzit către Ucraina, Republica Moldova și Ungaria.

ADVERTISING

Țara noastră are conexiuni prin conducte cu toți vecinii, mai puțin Serbia. Cele mai mare fluxuri se realizează cu Bulgaria, la importuri, și cu Ungaria, la exporturi.

Per total, producția anuală a României se ridică la aproximativ 9 miliarde de metri cubi, din două surse, Romgaz și Petrom. Alte 1,5 miliarde de metri cubi provin din import.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇