Deși, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, iarna 2022-23 a fost cea mai dificilă pentru rețeaua de gaze naturale a Europei, UE este destul de bine pregătită pentru iarna care vine.
Fundamentele de astăzi sunt solide, arată o analiză Bruegel.
În primele două trimestre ale anului 2023, cererea de gaze naturale a atins obiectivul UE de reducere cu 15% sub mediile istorice, în timp ce capacitatea de import de gaze naturale lichefiate a fost extinsă cu 20%. Piața globală a LNG rămâne bine aprovizionată, parțial datorită lipsei unei creșteri semnificative a cererii din China.
UE și-a îndeplinit obiectivul de stocare de 90% de gaze cu două luni înainte de termenul limită din noiembrie, comercianții trimițând acum excesul de gaz pentru a fi stocat în Ucraina.
În UE se observă, de asemenea, implementarea accelerată a energiei solare fotovoltaice, a energiei eoliene și a pompelor de căldură, care contribuie încet, dar structural, la reducerea dependenței de gaz.
Combinația tuturor acestor factori se reflectă în prețuri scăzute, prețul gazului pentru ziua următoare, la momentul redactării analizei, era cu mult sub față de ceea ce era în această perioadă cu un an în urmă (45 euro/megawat oră față de 170 euro/MWh).
Temerile legate de penuria de gaze sau de întreruperile de energie au scăzut, dar un preț al gazului care este în mod persistent mai ridicat decât în alte piețe și o volatilitate continuă a prețurilor ar putea avea în continuare repercusiuni asupra structurii industriale și economiei UE.
Cum s-a descurcat UE până acum
Cele două elemente principale în gestionarea de către UE a reducerii dramatice a dependenței de gaz rusesc sunt creșterea importurilor LNG și reducerea susținută a cererii de gaze naturale.
Ponderea LNG din totalul importurilor de gaze s-a dublat, de la 20% în 2018-2019 la 40% în cele 12 luni din august 2022 până în iulie 2023.
Acest lucru a fost determinat în mare parte de importurile din SUA (importurile au crescut de șase ori, de la 100 TWh la 600 TWh. ). Importurile de LNG din Rusia au crescut, de asemenea, dar acest lucru nu a compensat nici pe departe scăderea importurilor prin conducte (Figurile 1 și 2).
Între timp, cererea de gaz a fost cu 12% mai mică în 2022 decât media 2019-2021, cauzată de scăderea cererii de gaze industriale și casnice.
În 2023, disponibilitatea mai mare a generării alternative de energie a facilitat o reducere semnificativă a cererii de gaze și în sectorul energetic. În al doilea trimestru al anului 2023, cererea de gaz a fost cu 19% sub media 2019-2021, cererea de gaze pentru generarea de energie electrică a scăzut cu 17%.
O iarnă relativ caldă a contribuit la reducerea cererii de gaze casnice.
Figura 2 compară componentele „bilanțului de gaz” al UE (oferta minus cererea) pe parcursul celor 12 luni din august 2022 până în iulie 2023. Cererea de gaz a scăzut cu 767 TWh, aproape de două ori creșterea LNG importat.
Citeşte integral analiza UE a câștigat războiul gazelor cu Rusia – Europa e pregătită pentru iarnă. Poziția privilegiată a României pe Curs de Guvernare