Modificarea Codului Fiscal: Ce a cerut mediul de afaceri la consultările de la Guvern

Modificarea Codului Fiscal: Ce a cerut mediul de afaceri la consultările de la Guvern

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, a declarat, luni, la Palatul Victoria, după consultările pe modificările la Codul Fiscal, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu membrii Guvernului, că au cerut ca măsurile să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

De asemenea, mediul de afaceri nu este de acord cu impozitarea contractelor part-time şi cere ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, iar impozitarea clădirilor trebuie să fie într-un procent fix.

Florin Jianu a spus că reprezentanţii mediului de afaceri i-au transmis premierului că nu sunt de acord cu acea impozitare la nivelul salariului minim, pentru contractele de tip part-time, pentru că „vorbim de cei mai vulnerabili angajaţi”.

„Dintr-un calcul simplu, matematic, s-ar putea ca aceşti angajaţi sau angajatorii lor să aducă bani de acasă, pentru a plăti aceste contribuţii la nivelul salariului minim pe economie”, a spus Jianu.

El a precizat că trebuie făcută diferenţiere între activităţile de consultanţă, pentru că „şi consultanţii fiscali, şi contabilii şi alte tipuri de consultaţi intră în această sferă”.

„Noi am cerut ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, ei să aleagă dacă plătesc impozit pe venit sau impozit pe profit”, a explicat Florin Jianu.

În domeniul HORECA, Jianu a spus că mediul de afaceri a cerut ca aplicativitatea măsurilor să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, acel impozit specific pentru microîntreprinderi să fie opţional, a spus el.

„Am mai cerut ca impozitarea clădirilor să fie într-un procent fix, să nu mai avem aceste marje între 1 şi 1,3 sau oricât ar fi, ci să fie un procent fix”, a afirmat el.

Preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România a precizat că în şedinţă reprezentanţii mediului de afaceri au cerut ca aplicabilitatea tuturor măsurilor să fie de la 1 ianuarie 2023. 

„Din ceea ce ne-a spus domnul prim-ministru, cele pe care eu le-am enunţat anterior vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, a mai spus că vor mai exista runde de negociere, pe acest Cod Fiscal. Să vedem cum se aplică, că ei pot să spună orice, dar aplicativitatea să fie diferită”, a precizat el.

Despre coborârea pragului pentru IMM-uri de la un milion la 500.000 de euro, pentru microîntreprinderi, Jianu a spus că „nu o să fie o tragedie, pentru că vorbim doar de 8.000 de microîntreprinderi, din totalul de 620.000 care plătesc în acest moment impozit pe venit”.

Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal s-a aflat, săptămâna trecută, în primă lectură în Guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇