Lista de alimente din ordonanța menită să scadă prețurile la raft. Amenzi dure pentru retaileri și procesatori

Lista de alimente din ordonanța menită să scadă prețurile la raft. Amenzi dure pentru retaileri și procesatori

Ordonanța de urgență care are ca scop reducerea prețurilor la alimente prevede limitarea adaosurilor comerciale până la maximum 20% la procesator și 20% la retaileri.

Proiectul de act normativ va fi discutat în ședința de guvern de joi.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat proiectul de OUG care instituie, pentru sectorul agricultură și industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Ordonanța limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra produselor prevăzute în listă, după cum urmează:

ADVERTISING
  • a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
ADVERTISING

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare menționate în ordonanță.

Pentru nerespectarea prevederilor sunt prevăzute amenzi de la 100.000 la 2.000.000 de lei.

Lista de produse agricole și alimentare incluse în ordonanță:

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6. Mălai 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1L
  9. Carne proaspătă pui*
  10. Carne proaspătă porc**
  11. Legume proaspete vrac***
  12. Fructe proaspete vrac****
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos 1 Kg
  • Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard.
    ** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.
    ***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
    **** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.
ADVERTISING

Potrivit prevederilor ordonanței, verificarea și constatarea contravențiilor în sfera comercială, precum și aplicarea sancțiunilor, se fac de către Autoritatea Națională de Administrare Fiscală, prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate și de către Consiliul Concurenței, după caz.

Executivul va lua în discuție ordonanța de urgență în ședința de joi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇