Criza energiei: Acord în UE pentru reducerea obligatorie a consumului cu 5%

Criza energiei: Acord în UE pentru reducerea obligatorie a consumului cu 5%

Miniștrii Energiei din UE au ajuns vineri la un acord politic pentru combaterea prețurilor ridicate ale energiei.

Potrivit unui anunț al Președinției cehe a Uniunii Europene, acordul politic include „reducerea obligatorie a cererii de electricitate, plafonarea veniturilor excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse ieftine și taxa de solidaritate pentru producătorii de combustibili fosili”.

Potrivit Reuters, prima măsură se referă la reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime.

Urmează plafonarea prețului la gaz?

După finalizarea acordului, statele membre UE au început discuţiile privind viitoarele decizii ale UE pentru a ţine sub control creşterea preţului energiei, multe ţări fiind în favoarea unei plafonări a preţului la gazele naturale, deşi altele - în special Germania - se opun.

ADVERTISING

„Toate aceste măsuri temporare sunt foarte bune, dar, pentru a găsi o soluţie în vederea sprijinirii cetăţenilor în această criză energetică, trebuie să plafonăm preţul gazelor naturale”, a afirmat ministrul croat al Economiei, Davor Filipovic.

15 țări, inclusiv Franța, Italia și Polonia, au cerut săptămâna asta Bruxelles-ului să plafoneze prețul gazului pentru a pune frână inflației.

Plafonarea ar trebui să fie „la un nivel ridicat și destul de flexibil astfel încât Europa să poată în continuare să atragă resursele necesare”, se arată în propunerea înaintată marți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇