BCE a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Cum ne afectează

BCE a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Cum ne afectează

Banca Centrală Europeană a majorat, joi, ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022. Decizia de azi îi afectează şi pe români.

Consiliul guvernatorilor BCE a majorat dobânda de referință cu 0,5% (de la -0,50% la zero), în încercarea de a stăpâni inflația, care a ajuns în zona euro la 8,6%.

Imediat după acest anunț, euro a început să se aprecieze în raport cu dolarul american, cu care ajunsese la paritate în ultimele zile. Euro s-a apreciat cu aproape 0,8% față de dolarul american, la 1,026 unități.

ADVERTISING

De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%, transmite Reuters.

În plus, BCE a anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri (TPI), pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.

Ce înseamnă pentru români decizia BCE

Decizia de azi îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR. Acestora le vor creşte ratele de plătit la bancă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu sunt afectaţi însă şi cei care au luat creditele în euro, însă cu dobândă fixă.

În plus, economistul Adrian Negrescu arată că produsele pe care România le importă vor reflecta costul finanțării mai scumpe a dobânzilor la nivel european.

„Dacă cei care exportă în România, și mă refer aici cam la toți producătorii de produse alimentare, nealimentare, tot ceea ce înseamnă resurse și materii prime care vin, din păcate, prin import în România. Dacă aceștia vor crește prețurile, asta înseamnă un plus de inflație pentru România”, a explicat analistul pentru Europa Liberă.

ADVERTISING

Pe de altă parte, rata inflației va continua să crească, urmând să ajungă inclusiv la 18%. Din toamnă, însă, se va potoli şi va rămâne peste pragul de 10%.

„Va rămâne la un nivel de 10-11% pe care îl vom simți, din păcate, cel puțin 6 luni de acum încolo”, a concluzionat Adrian Negrescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇