ROBOR a scăzut, după ce Isărescu a atenționat băncile

ROBOR a scăzut, după ce Isărescu a atenționat băncile

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât miercuri la 8,06% pe an, de la 8,14%, cât a fost marţi.

Asta după ce anterior, în numai o săptămână, ROBOR crescuse de la 7,85 la 8,14%.

La începutul anului, ROBOR la 3 luni era sub 3%.

ROBOR mai scăzuse şi pe 2 august, dar numai cu 0,01%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât şi el la 8,21% pe an, de la 8,27%.

ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,33% pe an, de la 8,36% pe an, marţi, potrivit datelor BNR.

ROBOR evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, băncile „sărind calul“ şi ducându-l mult peste rata-cheie, a acuzat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

"De regulă, între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight.

Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe.

De mai bine de 4 - 5 luni, s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR le-a transmis băncilor să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul se va apropia de rata de politică monetară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇