ROBOR a scăzut, după ce Isărescu a atenționat băncile

ROBOR a scăzut, după ce Isărescu a atenționat băncile

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât miercuri la 8,06% pe an, de la 8,14%, cât a fost marţi.

Asta după ce anterior, în numai o săptămână, ROBOR crescuse de la 7,85 la 8,14%.

La începutul anului, ROBOR la 3 luni era sub 3%.

ROBOR mai scăzuse şi pe 2 august, dar numai cu 0,01%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât şi el la 8,21% pe an, de la 8,27%.

ADVERTISING

ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,33% pe an, de la 8,36% pe an, marţi, potrivit datelor BNR.

ROBOR evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, băncile „sărind calul“ şi ducându-l mult peste rata-cheie, a acuzat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

"De regulă, între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe.

De mai bine de 4 - 5 luni, s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a explicat Mugur Isărescu.

ADVERTISING

Guvernatorul BNR le-a transmis băncilor să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul se va apropia de rata de politică monetară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇