Rata anuală a inflaţiei se va plafona în acest trimestru, iar apoi va intra pe o traiectorie descrescătoare, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Potrivit acestuia, Banca Națională a României prognozează o inflație de 13,9% în decembrie 2022, de 7,5% în decembrie 2023 și de 2,3% în iunie 2024.
Isărescu a precizat că România nu este „fruntașă”, țara noastră fiind pe locul 7 în UE, ceva mai mult decât media inflației în UE, de 9,6%.
"România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană, avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră, inclusiv ţări din zona euro. În plus, un studiu arată că, din 60 de țări, doar zero țări mai au în acest moment o inflație mai mică de 2 sau egal cu 2%.
S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009. Dar o cădere de asemenea amploare la zero nu s-a mai văzut în perioada analizată. Dacă nu intervenea schema de plafonare și compensare, am fi avut o inflație de peste 20%", a explicat Mugur Isărescu.
Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 a ajuns la 15,1%.
Totodată, guvernatorul BNR spune că avem deja probleme majore în ce privește cheltuielile bugetare.
Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie
Perioada dobânzilor puternic real negative este depășită, a mai declarat guvernatorul BNR. El a subliniat că astfel de perioade apar o dată sau de două ori într-un secol și că nu se va repeta prea curând.
Isărescu acuză băncile că ”au sărit calul” și au dus ROBOR- ul peste dobânda-cheie.
”ROBOR-ul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul.
Eu, personal, recunosc că poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul. Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri, la dobânzi puternic negative. Care chiar pierd ținând banii în depozite.
Băncile s-au uitat și la ce se întâmplă în lume, la discuțiile despre foamete, despre celelalte dezechilibre. Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a completat Mugur Isărescu.
Amintim că BNR a hotărât vineri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an. Este a șasea oară anul acesta când BNR crește dobânda de referință, care era de 1,75% la începutul lui 2022.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,14%.
Poate fi mai rău de atât în cazul scumpirilor
Mugur Isărescu consideră că se poate mai rău de atât în cazul scumpirilor, precizând că România a avut şi inflaţie de 200 – 300%. El a afirmat că “nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă”.
“Da, există mai rău de atât, să nu se îndeplinească această prognoză. Bineînţeles că există. (…) România a avut şi inflaţie de 200 - 300%, deci mai rău poate să fie, bineînţeles. Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă. Noi zicem că o aducem sub control”, a afirmat Guvernatorul BNR.
Întrebat dacă va veni cea mai grea iarnă din istorie pentru români, Mugur Isărescu a răspuns:
“Depinde. Nu avem o viziune neagră asupra viitorului. Avem resurse. Guvernul a dat toate asigurările că stocurile de gaz sunt undeva în apropierea nivelului necesar. Noi ne facem datoria aici să dăm inflaţia în jos şi cu ajutorul dumneavoastră, contează foarte mult şi atmosfera, şi Guvernul îşi va face datoria. Conlucrăm cu Guvernul şi vrem să conlucrăm şi cu dumneavoastră să mărim încrederea în economie şi în viitorul acestei ţări, să trecem şi peste iarna asta. Deocamdată trebuie să trecem peste toamnă”.