Economia americană a scăzut cu 0,9% în intervalul aprilie-iunie, pentru al doilea trimestru consecutiv, proces care indică intrarea în recesiune tehnică.
Valoarea PIB-ului Statelor Unite a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, anunţă Departamentul Comerţului de la Washington, pe baza estimărilor actuale.
Singura veste bună este, totuși, că ritmul scăderii economice tinde să se reducă, după ce în trimestrul întâi din 2022 scăderea ecnomiei a fost de 1,6%.
Scăderea economică îndeplinește, deși neoficial, condițiile intrării în recesiune, definită prin două trimestre consecutive de scădere a activităţilor economice, relatează CNN.
Această evoluție s-a produs pe fondul unei inflații de peste 9% care se scade din valoarea adăugată brută și care reprezintă, probabil, cauza intrării în recesiune.
Dacă în Europa o scădere economică întinsă consecutiv pe două trimestre este considerată un semn al intrării în recensiune, Statele Unite nu utilizează conceptul de recesiune tehnică, ci se bazează pe calculele analiștilor Biroului Național de Cercetări Economice. Pe lângă evoluția PIB, aceștia iau în considerare mai mulți factori economici pentru a determina intrarea în recesiune, printre care se numără evoluția numărului locurilor de muncă, cheltuielile companiilor și ale contribuabililor, nivelul producției și cel al veniturilor.
Practic, Biroul este "arbitrul" recensiunii, însă nu va emite prea curând un verdict, notează CNN. Economiștii sunt de părere că e prematur să se discute despre o recesiune, îndeosebi pentru că sunt șanse mari ca datele să sufere modificări la viitoarele revizuiri.
Casa Albă a comunicat că, în ciuda inflației ridicate și a cascadei de șocuri în aprovizionare, cea mai puternică economie a lumii rămâne fundamental solidă.