ANRE: Compensarea de la Guvern acoperă aproape toţi consumatorii de curent şi peste jumătate la gaze

ANRE: Compensarea de la Guvern acoperă aproape toţi consumatorii de curent şi peste jumătate la gaze

Mecanismul de compensare a facturilor clienţilor casnici de energie anunţat de Guvern acoperă aproape toţi consumatorii de energie electrică din ţară şi peste jumătate dintre consumatorii de gaze naturale, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

„În România, aproape 90% dintre consumatorii casnici de energie electrică sunt sub 200 de kilowaţi/oră pe lună. Aproape toţi consumatorii din România vor fi acoperiţi.

(La gaze - n.red.) este o tranşă de consum care probabil că acoperă mai bine de jumătate dintre consumatori", a afirmat Zoltan Nagy-Bege, la Digi24.

ADVERTISING

Vicepreşedintele ANRE a menţionat că mecanismul de compensare la energia electrică propus de Guvern ar acoperi aproape jumătate din valoarea actuală a tarifului aplicat consumatorilor care nu au ales o ofertă de pe piaţa concurenţială - serviciul universal de electricitate - deşi a admis că acest tarif va creşte de la 1 ianuarie.

"Momentan acest preţ de serviciu universal aplicat pentru semestrul II 2021 nu este unul foarte mare, e chiar printre cele mai bune preţuri disponibile pe piaţă, dar e foarte probabil ca de la 1 ianuarie şi aceste preţuri de serviciu universal, care momentan sunt printre cele mai bune, să aibă o creştere. (…)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18 bani la kilowat/oră înseamnă 180 de lei la megawat/oră. Momentan preţul energiei electrice, tranzacţiile care s-au făcut în ultimele zile sau săptămâni în piaţa en-gros, a trecut de 400 de lei, deci ar fi peste 40 de bani.

Asta înseamnă o compensare de 40-50%, aproape 50%, dacă luăm ca referinţă un preţ de 40 de bani. Cel mai bun preţ de serviciu universal cred că are 37 de bani, deci cam jumătate din această sumă ar fi compensată", a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a subliniat că se referă doar la preţul propriu-zis al energiei electrice, fără să ia în calcul taxele care se adaugă acestuia.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇