Dar dacă Ludovic Orban ar pleca din PNL?

Dar dacă Ludovic Orban ar pleca din PNL?

Se apropie congresul PNL, iar acuzațiile aduse în prim plan de Ludovic Orban sunt mai adânci ca înainte. Se apropie congresul PNL și aripa câștigătoare caută metode nestatutare de a controla delegații ce vor fi aduși la congres.

Războiul intern se intensifică și nu se întrevede nimic care să asigure continuitatea partidului de după alegeri, când liberalii vor fi nevoiți să construiască.

Pare că ambele tabere vor continua măcelărirea adversarilor după congres. Pare că indiferent cine va câștiga păruiala va continua și după ce va fi instalat noul șef PNL.

Tabăra Orban e zdrențuită bine, aripa câștigătoare nu știe să aplice altă tactică decât cea folosită în lupta cu USR, și anume azvârlirea din funcțiile bine plătite a oamenilor fideli domnului Orban.

ADVERTISING

Eu consider că aripa câștigătoare nu face bine, chiar dacă pot înțelege că în locul celor plecați sunt numiți susținătorii lui Cîțu, chiar dacă pot înțelege că era nevoie de vacantarea acestor locuri pentru ca prim-ministrul să-și asigure oameni care să-i aducă voturi la congres.

Ludovic Orban nu este într-o poziție confortabilă și riscă să piardă alegerile. Dacă le va pierde, se va comporta ca în 2014 când a rămas în partid așteptând vremuri mai bune sau, știind că susținătorii săi vor fi măcelăriți, va alege să se salveze cu ei într-altă formațiune?

Ce ar câștiga Ludovic Orban dintr-o astfel de manevră?

Păi, în primul rând, domnul Cîțu, fără vreo 40 de parlamentari, nu va mai putea reface guvernarea cu USR și UDMR. Singura variantă pentru el ar fi un guvern cu PSD, lucru ce l-ar pune pe președintele Iohannis într-o situație imposibilă.

Apoi, PSD și AUR vor putea coopta armata lui Orban și se va profila posibilitatea unui nou guvern. Căci de ce ar susține PSD un guvern Cîțu minoritar când alături de Orban ar putea face o nouă majoritate? Apoi pentru Ludovic Orban, dacă e să piardă PNL, de ce l-ar mai interesa un partid din care a fost rejectat?

Se pare că în varianta plecării lui Orban din partid Cîțu pierde Guvernul. Şi atunci singura variantă ar fi ca el să ofere ceva important opozanților şi lucrurile să se liniștească.

Dacă o să câștige Florin Cîțu alegerile, ce-ar putea face ca să nu se spargă PNL? Să negocieze cu fiece parlamentar din tabăra Orban ca să diminueze pierderea? Cât va mai folosi banii publici în folosul propriu domnul prim ministru? Ce ar mai putea oferi dacă toate locurile de prin Guvern sau de prin administrație au fost ocupate de câștigătorii lui?

Stau rău lucrurile pentru domnul Cîțu, victoria asta îl va costa enorm și nu va putea manageria liota de profitori sau de răscumpărați în care s-a transformat partidul.

Iar dacă va câștiga domnul Orban, va putea dumnealui să aducă pacea în PNL? Cred că nu, preocuparea de căpetenie va fi decimarea aripii Cîțu, dar o atare acțiune se va lovi de încrâncenarea președintelui ca de un perete.

Președintele Iohannis nu-l vrea pe Orban, asta este miza alegerilor acestea, iar dacă acesta va câștiga afrontul suferit de președinte îl va marca îndeajuns pentru a continua criza. Dacă un Orban câștigător s-ar prezenta la Cotroceni cu propunerea ca el să fie prim-ministrul coaliției, cred că președintele Iohannis nu îl va accepta. Și atunci, cum va putea manageria partidul domnul Ludovic?

Nicio variantă nu e bună, nicio variantă nu pare a fi câștigătoare. Ideal ar fi ca cei doi competitori să plece din partid, iar președintele să-și dea demisia ca totul să poată fi restartat. Varianta asta este ireală.

Altă variantă ar fi ca președintele să taie coada orgoliului propriu după congresul PNL și să coboare în arenă pentru a repara pe cât se poate ceea ce a stricat. Președintele ar face bine dacă ar apărea acum, înainte de congres, ca să vorbească despre termenii în care vede manageriată situația de după.

Ar trebui să ofere garanții pentru învinși, indiferent din ce tabără vor fi aceștia, garanții că respectivii vor putea activa în partid fără să se teamă de represalii. Ar fi nevoie să i se ofere domnului Orban garanții că va avea un viitor în PNL, chiar dacă va pierde șefia partidului, pentru că spargerea PNL este răul cel mai mare pentru Cîțu și președinte.

Dar pare că nu se întâmplă nimic pozitiv și perspectiva este sumbră. Politicienii par orbiți de confruntare și uită că e nevoie de viață de partid și după aceea.

În ăst răstimp PSD face ce trebuie, adică tergiversează lucrurile cu moțiunea ca să adâncească criza guvernamentală. Un  guvern șubred va folosi PSD în orice situație, în orice variantă. Apoi, vine în Parlament cu o lege care să plafoneze prețul la energie după modelul spaniol. Că poate o face din motive politicianiste, nu contează, important va fi impactul mediatic al acestei inițiative.

Privind lucrurile strâmb și judecând tot strâmb, PSD pare că se încălzește pe margine și pentru guvernare, și pentru anticipate. Va fi înfrângerea domnului Orban declicul care îi va aduce pe oamenii lui Ciolacu la Palatul Victoria sau la urne?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇