Spania plafonează preţurile la gaze, scade taxele şi redirecționează profiturile, ca facturile la energie să scadă cu 22%

Spania plafonează preţurile la gaze, scade taxele şi redirecționează profiturile, ca facturile la energie să scadă cu 22%

Guvernul de la Madrid a adoptat marţi pachetul de măsuri de urgenţă prin care reduce facturile mari la energie plătite de consumatori.

Printre aceste măsuri se numără plafonarea preţurilor gazelor naturale, reducerea de taxe pentru cetățeni şi redirecţionarea profiturilor companiei energetice.

”Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori.

Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, declarase premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, înainte de ședința de guvern

ADVERTISING

Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori, transmite Reuters.

Guvernul și-a asumat prin aceste măsuri scăderea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.

Facturile vor scădea cu 22%

Prin limitarea profiturilor pe care producătorii de energie hidro şi alte tipuri de energie regenerabilă le pot face ca urmare a majorării preţurilor la electricitate, Guvernul de la Madrid se aşteaptă să redirecţioneze aproximativ 2,6 miliarde de euro de la companii spre consumatori în următoarele şase luni.

Ministrul Energiei, Teresa Ribera, a anunţat într-o conferinţă de presă că măsura va rămâne în vigoare până la finele lunii martie 2022, când se aşteaptă ca preţul gazelor naturale să se stabilizeze odată cu scăderea consumului după vârful atins în perioada iernii.

În paralel, Spania va scoate la licitaţie un număr suplimentar de certificate de poluare în valoare de 900 milioane de euro în acest an, iar sumele strânse vor fi utilizate la reducerea facturilor consumatorilor.

Ribera a spus că măsurile incluse în "planul şoc" vor reduce, în medie, factura lunară a consumatorilor cu 22% până la finele anului.

Pentru a proteja consumatorii vulnerabili, Ribera a anunţat că interdicţia de a tăia de la reţea consumatorii pentru neplata facturilor va fi prelungită până la 10 luni, de la patru luni cât este limita actuală.

În condiţiile în care cererea ridicată de gaze naturale a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a creşterii recente a preţurilor la electricitate în Europa, Spania a decis să plafoneze la 4,4% creşterea preţurilor reglementate în trimestrul al treilea, comparativ cu prognozele care arătau spre o majorare de 28%.

ADVERTISING

Preţurile spot la electricitate, care reprezintă aproximativ o treime din facturile consumatorilor, au depăşit record după record în ultimele săptămâni, atingând marţi maximul istoric de 172,78 euro pentru un Megawat-oră, în creştere cu 19 euro faţă de valoarea înregistrată luni, a anunţat Operatorul Pieţei Iberice de Electricitate (OMIE).

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇