Alegeri interne în USR-PLUS. Tabăra lui Dan Barna a trimis mii de link-uri de vot unor persoane plecate din partid

În acest scrutin se confruntă un lider moderat, extrem de rezistent, dar fără prea multă charismă, cu un fost prim-ministru care are o solidă reputație la Bruxelles, fost comisar european pe Agricultură și care conduce al treilea grup politic din Parlamentul European.
Alegeri interne în USR-PLUS. Tabăra lui Dan Barna a trimis mii de link-uri de vot unor persoane plecate din partid
  • La câteva ore de la începerea votului electronic, acesta a fost întrerupt în urma protestelor venite din filiale, dar și de la foști membri de partid.
  • În jur de 48.000 de persoane, membri de partid la momentul fuziunii USR cu PLUS, sunt chemate să aleagă între Dan Barna și Dacian Cioloș.
  • Dan Barna e favorit pe hârtie pentru că USR are un număr de membri mai mult decât dublu față de PLUS.
  • Stoparea votului “nu a fost o situație normală”, a spus un reprezentant al alianței.

La opt luni de la alegerile parlamentare, atât PNL cât și USR-PLUS se află într-un proces puternic de transformare, ambele partide alegându-și liderii.

Din păcate, confruntările interne, mai ales cele din PNL care au transformat competiția pentru șefia partidului într-una de anvergură națională, au dus la blocarea guvernării și destrămarea coaliției.

În data de 25 septembrie, 5.000 de delegați desemnați prin vot în filialele locale din PNL vor veni la București ca să aleagă viitorul președinte al partidului între Florin Cîțu, actualul premier, și Ludovic Orban, actualul lider liberal.

În USR-PLUS, ieri 15 septembrie, a început votul pentru desemnarea unui lider unic al celor două formațiuni care au fuzionat în luna aprilie. 

ADVERTISING

În competiție au intrat Dan Barna, liderul USR, Dacian Cioloș, liderul PLUS, și Irineu Darău, senator USR-PLUS de Brașov.

Votul se desfășoară electronic, fiecare membru de partid având posibilitatea să-și exprime opțiunea în mod direct.

Primii doi candidați vor intra în turul al doilea, care se va desfășura tot electronic.

Cum se influențează votul electronic

La câteva ore de la declanșarea procesului electoral, votul a fost sistat din cauza unor probleme semnalate Comisiei Electorale a alianței USR-PLUS.

“Biroul Național decide în unanimitate reluarea procesului de vot, … începând cu data de 16.09. 2021, ora 10.00 și mandatează Comisia Electorală și Secretariatul Genral să operaționalizeze această decizie de urgență”, se arată într-un comunicat oficial.

Explicația oficială a întreruperii a fost că anumiți membri care nu aveau drept de vot au primit pe mail link-ul care le oferea posibilitatea să-și exprime opțiunea.

“Biroul Național reiterează faptul că au drept de vot toți membrii care au cotizația plătită la zi, până la sfârșitul lunii aprilie, data în care s-a extras Registrul electoral”, se arată în același comunicat.

“Nu a fost o situație normală”, a declarat Liviu Iolu, reprezentant USR-PLUS, pentru SpotMedia.ro.

“A provocat reacții în interiorul formațiunii, dar și din partea opiniei publice. Această situație putea fi evitată de către cei care se ocupă de procesul de vot. A fost bine că totul s-a oprit. O reluare a votului e preferabilă decât o contestare a acestuia la sfârșit”, a mai spus Liviu Iolu, comentând incidentul de astăzi.

În USR-PLUS se confruntă Dan Barna cu Dacian Cioloș, liderii celor două formațiuni care au fuzionat. Pentru a avea câștig de cauză, fiecare tabără încearcă să controleze cât mai mulți membri cu drept de vot electronic. 

Tensiunile dintre cele două tabere, tensiuni care au blocat și votul electronic din prima zi, au legătură cu controlul asupra platformei de vot. 

Cineva a trimis “link”-ul, adresa site-ului pe care poți vota, și unor persoane din afară care nu îndeplineau condițiile de “membru activ”, adică să aibă cotizația plătită la zi în momentul fuziunii, conform unor informații provenite de la persoane implicate în procesul electoral.

“Mii de membri care nu aveau drept de vot au primit link către platforma de vot, iar unii dintre ei au și votat. Trag de mult un semnal de alarmă privind managementul partidului și organizarea votului, iar realitatea arată că demersul meu este fundamentat”, a anunțat Irineu Darău, candidatul cu cele mai puține șanse de a intra în turul doi, pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a declarat pentru SpotMedia.ro că “incidentul nu a fost unul grav. A fost o problemă mai degrabă de ordin tehnic care va fi remediată, iar votul se va relua în mod corect și transparent”.

Secretariatul General al USR-PLUS, controlat de Dan Barna, a amânat să aplice protocolul fuziunii

De fapt, conform unor surse din interiorul partidului, cei din Secretariatul General au amânat “să curețe listele” cu membrii care nu mai au drept de vot.

Pentru a nu exista neînțelegeri, între USR și PLUS, în urma protocolului de fuziune din luna aprilie a acestui an, s-a decis ca listele cu membrii activi ai celor două partide (adică toți cei care-și plătiseră cotizația până la acea dată) să fie înghețate și doar aceștia să participe la votul pentru desemnarea președintelui noului partid.

Ceea ce s-a întâmplat în prima zi, conform surselor interne, e că reprezentanții din Secretariatul General, în mare parte membri USR, au amânat curățarea listelor, iar astăzi, au primit link-uri pentru votul electronic “foarte mulți foști membri USR” care nu mai erau în partid la momentul fuziunii cu PLUS.

Strategia lui Dan Barna ar fi aceea de a activa cât mai mulți “useriști vechi” care, cumva, au tendința să-l susțină.

Conform surselor, peste 3.000 de link-uri au fost trimise astăzi unor persoane care nu mai erau membri USR la momentul uniunii cu PLUS.

În aprilie, când a avut loc fuziunea, USR avea în jur de 30.000 de membri activi, iar PLUS în jur de 18.000, care au fost înscriși în Registrul Electoral al formațiunii.

Din acest raport de forțe apare și ideea că Dan Barna are prima șansă în alegerile pentru șefia partidului, dar situația e mult mai complicată.

Există mai multă nemulțumire printre cei din vechiul USR față de Dan Barna, decât nemulțumire a celor din PLUS față de Dacian Cioloș. Nimeni nu știe în acest moment care va fi soarta celor două tururi de alegeri interne care se vor încheia în data de 2 octombrie.

Așteptându-l pe Dacian, Ghinea s-a atașat de “ficatul” lui Dan Barna

Competiția dintre Dan Barna și Dacian Cioloș este vitală pentru supraviețuirea noii formațiuni, una care a ieșit de la guvernare în urma celei de a doua revocări a unui ministru USR-PLUS de către premierul Florin Cîțu.

În aceste alegeri interne se confruntă un lider moderat, extrem de rezistent, dar fără prea multă charismă, un fost candidat la președinție care nu a reușit să treacă de Viorica Dăncilă (PSD) ca să amenințe cu adevărat poziția lui Klaus Iohannis - e vorba de Dan Barna, cu un fost premier care are o solidă reputație la Bruxelles, fost comisar european pe Agricultură (ministru UE) și care acum conduce al doilea grup politic din Parlamentul European (Renew Europe) - e vorba de Dacian Cioloș.

cristian ghinea
Cristian Ghinea, un susținător declarat al lui Dan Barna, a pornit un atac la adresa lui Dacian Cioloș pentru a consolida poziția celui pe care-l sprijină - Foto: Facebook / Cristian Ghinea

“Am lucrat cu Dacian, am fost coleg și în Guvern și în Parlamentul European. L-am tot așteptat pe Dacian și nu îmi place să aștept”, a declarat Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, în emisiunea “Piața Victoriei” de la Europa FM, ediție realizată de Ioana Ene Dogioiu, care este și editor SpotMedia.ro. 

“În primul rând, l-am rugat pe Dacian să vină cu mine în USR în 2016 pentru că m-am convins după câteva luni de guvern tehnocrat că nu poți să schimbi decât dacă ai mandat politic. N-a vrut (…)”, a mai declarat Cristian Ghinea, acuzându-l pe Dacian Cioloș că a făcut un alt partid. 

“S-a întâmplat apoi povestea aceea cu Nicușor Dan care, într-un fel, tot de la Dacian a plecat, care a avut o întâlnire cu Nicușor și nu s-au înțeles”, a mai declarat fostul ministru, referindu-se la un episod din 2017, atunci când mai mulți membri USR i-au cerut lui Nicușor Dan să-l accepte în partid pe Dacian Cioloș.

“Înțeleg, acum, că Dacian s-a întâlnit și cu PNL, înțeleg de la domnul Orban care a făcut declarații. După care i-am spus: <Hai, vino în USR, că avem nevoie de un lider>. Între timp, s-a ridicat Dan Barna, un lider care are ficat, care a fost peste tot în fruntea maselor, a fost în toată țara, a condus <Fără penali>”, a mai declarat Cristian Ghinea la Europa FM.

La câteva ore după aceste declarații acuzatoare, Dacian Cioloș a reacționat.

“Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitații s-a și clădit mitul că există o conspirație a tehnocraților de a-i lua partidul lui Nicușor Dan, dar punctul nevralgic - cel care dărâmă tot acest mit - este faptul că eu nu am dat curs acestor invitații niciodată”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Acesta explică faptul că are o viziune total diferită de-a lui Cristian Ghinea și că a preferat să meargă pe o cale mai dificilă, dar onestă.

Cioloș mai spune că își dorește să fie un lider independent care nu are “datorii” la cei care fac aranjamente politice și susțin o carieră pentru ca mai târziu să fie plătiți pentru serviciile lor.

Dan Barna a demonstrat în mai multe rânduri că are abilitatea de a trage sfori și de a face aranjamente astfel încât să fie în avantaj, dar, acum, astfel de manevre ar putea să împingă USR-PLUS pe un drum minat, generând o criză în interiorul formațiunii.

Citiți și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇