Preţul mediu al energiei la bursă a atins în august un nivel istoric. E a patra lună de scumpiri consecutive

Preţul mediu al energiei la bursă a atins în august un nivel istoric. E a patra lună de scumpiri consecutive

Media de tranzaţionare a energiei pe platfoma spot a bursei de electricitate OPCOM a fost pentru luna august de 113 euro pe MWh, nivel istoric în România.

Niciodată până acum nu a fost depăşit pragul de 100 de euro pe MWh pentru tranzacţiile cu energie, anunță ZF.

August marchează astfel cea de-a patra lună de scumpiri consecutive, media fiind aproape dublă faţă de cea a lunii mai, când energia s-a tranzacţionat la 59 de euro pe MWh.

În ciuda tuturor semnalelor din piaţă, autorităţile abia acum pregătesc o serie de măsuri pe ocrotirea consumatorilor vulnerabili de utlităţi.

ADVERTISING

Încă din primele luni ale anului specialiştii din domeniu au avertizat că scumpirile se vor accentua pe fondul galopului făcut de preţul certificatelor de emisii de carbon şi pe revenirea cererii de energie ca urmare a redresării economice.

Problema este că deficitul din zona de producţie, ca urmare a lipsei cronice de investiţii, a obligat România să aducă energie de peste graniţe la un preţ pe măsură. Paradoxal, însă, în timp ce toată lumea vorbeşte despre impactul carbonului în scumpirile fără precedent, statisticile arată că România este una dintre cele mai verzi ţări în materie de producţie de energie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu acest portofoliu de generare de energie electrică, în care unităţile strategice sunt deja amortizate, blamarea carbonului şi a certificatelor de emisii pentru scumpirea fără precedent a energiei este mai degrabă un discurs politic menit să mascheze 30 de ani de lipsă de investiţii şi o decizie unică la nivel european, spargerea sistemului de producţie în funcţie de sursă.

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇