Afganistanul ar trebui să primească luni 455 de milioane de dolari de la FMI, dar instituţia nu are de gând să-i dea

Afganistanul ar trebui să primească luni 455 de milioane de dolari de la FMI, dar instituţia nu are de gând să-i dea

Fondul Monetar Internaţional a suspendat accesul Afganistanului la resursele instituţiei financiare internaţionale, de 455 de milioane de dolari, din cauza lipsei de claritate privind guvernul ţării, după ce talibanii au capturat capitala Kabul.

Anunţul FMI vine pe fondul presiunilor Trezoreriei Statelor Unite, care vrea să se asigure că tranşa alocată Afganistanului din Drepturile Speciale de Tragere (DST), programată pentru luni, nu va ajunge în mâinile talibanilor, transmite Reuters.

"În prezent, există în cadrul comunităţii internaţionale o lipsă de claritate privind recunoaşterea guvernului Afganistanului şi din acest motiv ţara nu poate avea acces la DST sau la alte resurse FMI", a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei financiare internaţionale.

ADVERTISING

Oficialul a adăugat: "Aşa cum se întâmplă întotdeauna, FMI este ghidat de punctele de vedere ale comunităţii internaţionale".

În mod tradiţional, FMI se bazează pe statele membre pentru a decide dacă colaborează cu guverne care ajung la putere în urma unor lovituri de stat sau alegeri contestate.

Consiliul guvernatorilor Fondului Monetar Internaţional a aprobat alocarea de Drepturi Speciale de Tragere (DST), în valoare de 650 miliarde de dolari, şi a anunţat că cea mai masivă distribuire a monedei de rezervă create de FMI va intra în vigoare în 23 august.

Statele membre vor primi DST proporţional cu cota participaţiei lor existente în FMI.

ADVERTISING

Alocarea de Drepturi Speciale de Tragere şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi a de atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse, apreciază analiştii.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

ADVERTISING

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇