Dialogurile constructive au devenit un lux. Mai ales în timpul alegerilor parlamentare și prezidențiale, când opiniile divergente ies la iveală, a devenit aproape imposibil de a dezbate fără a ne…
Respect egal pentru toți: De ce ar trebui să reconsiderăm modul în care criticăm
Ceremonia deschiderii Jocurilor Olimpice din Paris a adus în lumină faptul că atunci când predici inclusivitatea e ușor să cazi în capcana excluderii anumitor grupuri. În loc de a fi…
Cum ne dăm seama dacă un partid tinde spre extremism
Recentele alegeri europene au adus în lumină preferințele multor cetățeni europeni pentru partidele pe care mulți dintre noi le-am numi de extremă dreaptă, oferindu-le primul loc. În Franța, le Rassemblement…
Umbrele democrației: paradoxala căutare a adevărului
Când a fost întrebat dacă un istoric trebuie să fie obiectiv în scrierile sale, scriitorul André Malraux a răspuns că depinde de obiectivul său. Istoricul pur trebuie să fie obiectiv,…
Răul și binele: cum decidem în timp de război?
Războiul face victime. Indiferent dacă vorbim de victime colaterale, ca urmare a unei bombe care vizează ținte militare, ori de uciderea directă a civililor inocenți, rezultatul pare să fie același. Se…
Politica și arta argumentării
Știința ne învață să ne folosim rațiunea, să acordăm atenție logicii, observației, dovezilor, demonstrației. Dar cum funcționează de fapt știința și cum putem aplica metoda științifică în interacțiunile noastre, în…
De ce suntem atrași de război?
De ce suntem atrași de război? De ce dorim continuarea unui război prin orice mijloace, mai degrabă decât să încercăm oprirea lui prin mijloace diplomatice? Cu cât durează mai mult…
Războiul din Ucraina: Responsabilitate colectivă pentru acțiuni individuale?
US Open. Tenismena ucraineană Marta Kostyuk nu dorește, la sfârșitul meciului după înfrângerea ei în turul al doilea, să strângă mâna cu jucătoarea din Belarus, Victoria Azarenka. Preferă doar o…
Cultivarea reflecției în timp de război
Mai ales în vremuri de criză, când haosul domnește și deciziile trebuie luate rapid, trebuie să arătăm că deținem controlul. Timpul pare să zboare și cu cât îl lăsăm să…
Este viitorul diplomației în pericol?
Reacțiile la conflictul dintre Rusia și Ucraina sunt mixte. În principal, două tabere predomină: cea care susține cererea Ucrainei pentru un răspuns militar total, adică asistență militară din partea UE,…