Internetul „tinereții noastre”, bazat pe principii idealiste și prea puțin orientat spre profit, nu mai există; de aceea, nostalgicii greșesc încercând a-l apăra. În evoluția sa organică, Internetul a atins…
Contestarea alegerilor în SUA. Ce este nou și periculos în 2022 față de 2020
Zvonurile și dezinformarea care au culminat cu asediul Capitoliului în ianuarie 2021 au „pregătit terenul” pentru o nouă mișcare de contestare a rezultatelor, de această dată a alegerilor pentru Congres.…
Cinci narațiuni înșelătoare, suficiente pentru a distorsiona orice subiect
În războiul cognitiv, obiectivele cele mai importante sunt legate de stimularea conflictelor în societate și răspândirea confuziei cu privire la calea de acțiune cea mai avantajoasă la nivel colectiv. În…
Canicula și dezinformarea: cinci moduri în care sunt negate schimbările climatice
În aceste zile caniculare, știrile reiau problema schimbărilor climatice. Unii oameni și unele companii resping concluziile oamenilor de știință, conform cărora schimbările climatice curente sunt un proces declanșat de activitatea…
Tinerii nu sunt mai capabili să recunoască fake news decât persoanele în vârstă
În discuțiile cu studenții mei despre fake news, primesc frecvent răspunsul că vârstnicii ar fi mai vulnerabili. Ei sunt mai creduli, consumă prea multe știri la TV și petrec prea…
Românii și dezinformarea: trei amenințări care ne fac vulnerabili
Cum putem aprecia vulnerabilitatea societății românești în fața fenomenului dezinformării? Noi date de cercetare conduc la identificarea unei „Matrici a Amenințărilor”, formată din trei componente: expunerea la dezinformare, excluderea vocilor…
Metamorfoza narațiunilor strategice: de la pandemie, la războiul din Ucraina
În mai multe țări din Europa, aceleași conturi social media, pagini și website-uri care răspândeau dezinformare cu privire la pandemia de Covid-19 răspândesc acum dezinformare despre războiul din Ucraina. Fake…
Ucraina: Lupta pentru ocuparea spațiului informațional
Așa cum am arătat și în alte analize, conflictul din Ucraina îmbracă atât forme ale conflictului militar tradițional, cu urmări tragice în planul fizic, cât și forme ale războiului informațional,…
Experiment: știrile false și emoțiile noastre. Cum ajunge furia să fie cel mai important sentiment
O cercetare pe care am publicat-o recent împreună cu Nicoleta Corbu, Alina Bârgăoanu și Georgiana Udrea în Media Literacy and Academic Research relevă unul dintre principalele mijloace prin care se…
Infobezitatea și manipularea atenției
În fiecare minut, pe platformele digitale, se produc 4,2 milioane de căutări pe Google, 510.000 de comentarii postate pe Facebook, 350.000 de tweet-uri pe Twitter, 4.100 de click-uri pe postări…
Recomandări pentru siguranța copilului tău pe Internet
Internetul poate fi o minunată experiență pentru copiii noștri. În același timp, este și plin de riscuri pentru ei. Am studiat propunerile specialiștilor, pentru a te ajuta să îți ajuți…
Ne vedem în metavers?
Mark Zuckerberg a prezentat, într-o transmisie live pe Facebook, viziunea companiei asupra metaversului, universul virtual ce urmează să fie dezvoltat cu ajutorul inteligenței artificiale. Ne așteaptă o minunată lume nouă…
Cum descurajează rețelele sociale vaccinarea
În aceste zile, se discută foarte mult despre importanța vaccinării împotriva COVID-19. Invariabil, jurnaliștii adresează experților întrebarea: ”Ce se putea face mai mult, mai bine, în campania de vaccinare? Cum…
Vă doriți mai puțin conținut politic pe Facebook?
În aceste zile tensionate pentru coaliția de guvernare, în care o bună parte a conflictului de la nivel discursiv s-a mutat în mediul online, este un moment bun pentru a…
Rețeta din spatele fascinației TikTok: la ce ne uităm de fapt?
”TikTok – trendurile se nasc aici”. Acest slogan nu este doar o promisiune de marketing. TikTok deține deocamdată un record de neegalat printre celelalte rețele sociale: este platforma cu cea mai…
Internetul care ”dispare”
Odată cu apariția și dezvoltarea Internetului, a apărut promisiunea creării unei ”biblioteci a bibliotecilor”, un spațiu în care oricine poate încărca și consuma informații cu ușurință. De fapt, speranța de…
Un nou vânt al schimbării pe rețelele sociale. Cum suntem afectați?
Comisia Europeană a anunțat recent introducerea unor noi principii orientative pentru rețelele sociale, care operează în Uniunea Europeană, pe care acestea trebuie să le transpună în Codul de bune practici…
Ambasadori în Silicon Valley: Cine ne reprezintă în fața giganților tehnologici?
Casper Klynge. Este posibil ca acest nume să nu vă spună nimic, însă el este legat de o premieră mondială. În 2017, Danemarca a devenit prima țară în care un…