Cioloș, după ce s-au împărțit portofoliile: Ne-am luat ministere unde reforma este esențială, nu ne ferim de cele considerate grele sau ”cu riscuri”

Cioloș, după ce s-au împărțit portofoliile: Ne-am luat ministere unde reforma este esențială, nu ne ferim de cele considerate grele sau ”cu riscuri”

Dacian Cioloș, co-președinte al USR PLUS, transmite că formațiunea vrea să facă reforme majore în domenii mari și nu se ferește de ministerele ”grele”.

Afirmația vine după ce în urma negocierilor de vineri între PNL-USR PLUS-UDMR, 6 ministere ajung la Alianță.

Este vorba despre Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene.

”Am văzut multe discuții după înțelegerea pe care am făcut-o ieri cu PNL și cu UDMR în ceea ce privește portofoliile obținute de USR PLUS în viitorul Guvern.

Obiectivul nostru principal a fost să putem arăta că avem capacitatea de a face reforme majore în domenii mari și importante pentru România și că nu ne ferim de ministere considerate grele sau "cu riscuri". Vă aduceți probabil aminte că am fost acuzați că fugim de guvernare când nu a fost cazul, pentru că nu ne-a dat nimeni această ocazie. Acum, ne-au dat alegătorii un vot pentru a intra la guvernare și l-am luat ca atare”, a scris Cioloș, sâmbătă, pe contul său de Facebook.

ADVERTISING

De ce sunt importante aceste ministere

Cioloș explică și de ce sunt atât de importante aceste ministere obținute de USR PLUS. Conform acestuia, între altele, Ministerul Fondurilor Europene și Planul Național de Reziliență sunt, de fapt, adevăratul Minister de Finanțe pentru următorii ani.

”Nu cred că trebuie explicat prea mult de ce Justiția și Sănătatea sunt ministere unde fără reforme rapide și consistente nu vom progresa prea mult.

Ministerul Fondurilor Europene și Planul Național de Reziliență sunt, de fapt, adevăratul Minister de Finanțe pentru următorii ani, dată fiind starea bugetului României cu un deficit mare. De atragerea completă și investirea cu cap a banilor europeni vor depinde relansarea economiei și evoluția locurilor de muncă.

Prioritățile negociate și de USR PLUS la nivel european cu Consiliul se vor transforma în marile priorități de investiții acasă: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Reforma administrației, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziunea Socială sunt domeniile prioritare în care vom investi rapid și consistent, pentru că avem deja soluții și un plan”.

ADVERTISING

Am văzut multe discuții după înțelegerea pe care am făcut-o ieri cu PNL și cu UDMR în ceea ce privește portofoliile...

Posted by Dacian Cioloş on Saturday, December 19, 2020

Transporturi și Cercetare

Despre ministerul Transporturilor, liderul USR PLUS spune că e ”cel mai important șantier” al țării. Totodată, despre domeniul Cercetării, el afirmă că mereu a fost ”sora săracă” a Educației.

Prin urmare, obiectivul formațiunii este să arate că dacă se lucrează cu eficiență, vor apărea și rezultate.

”Transporturile sunt probabil cel mai important "șantier" al României, unde vom arăta că dacă lucrezi cu eficiență și competență poți dinamiza proiecte de investiții începute și poți deschide proiecte așteptate de peste 30 de ani.

Cercetarea a fost întotdeauna sora săracă a Educației. Vom arăta că acest domeniu e de fapt unul prioritar, pentru că de cercetare depind multe sectoare economice de vârf la ora actuală. Evoluția digitalului, a Sănătății și a unor industrii depinde de capacitatea de inovare și de punerea în practică a rezultatelor. Digitalizarea este deja una dintre prioritățile europene care poate aduce investiții serioase în România, iar recenta înființare a unei agenții europene pentru securitate cibernetică care va avea sediul în România arată că suntem deja pe un drum bun”, se mai arată în postare.

ADVERTISING

Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima agentie europeană de pe teritoriul României

În fine, despre Ministerul Economiei, Cioloș susține că trebuie să fie în dialog permanent cu antreprenorii.

”Ministerul Economiei, împreună cu antreprenoriatul și turismul, trebuie să intre într-o cu totul altă logică decât cea de până acum. Una de dialog constant cu antreprenorii, unde prioritară e repornirea activității pentru sectorul HoReCa și de Turism care are capital românesc consistent și e afectat de criza pandemică. Sunt multe locuri de muncă care depind de acest minister și de performanța viitorului ministru.

În concluzie, ne-am luat responsabilități importante și ministere unde reforma este esențială. De noi depinde cum vom câștiga încrederea voastră mai departe”, conchide postare.

Numele evocate la USR PLUS

Ministerele USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene.

În acest caz, posibili miniştri sunt  Stelian Ion  – Justiţie, Vlad Voiculescu – Sănătate, Cătălin Drulă – Transporturi, Cristian Ghinea – Fonduri Europene.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇