Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima agentie europeană de pe teritoriul României

Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima agentie europeană de pe teritoriul României

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunţă joi, într-o postare pe Twitter, că, după demersuri diplomatice intense, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE – prima agentie UE de pe teritoriul României.

Bucureştiul a candidat alături de alte şase oraşe: Bruxelles, Munchen, Varşovia, Vilnius, Luxemburg şi León (Spania), potrivit politico.eu, care relatează că oferta României a inclus o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri.

Ofertele celorlalte oraşe pentru sediul noii agenţii UE au fost, printre altele, un turn de televiziune, o gară din secolul 19, un mall, o clădire situată în apropierea sediului NATO.

ADVERTISING

”Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima agenţie UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE.

România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică”, a scris ministrul pe Twitter.

Guvernul a aprobat la începutul lui octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care dădea atribuţii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să caute un sediu pentru eventuala găzduire a unei noi agenţii a UE – Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice (Centrul CYBER al UE).

ADVERTISING

Demersul viza depunerea candidaturii României pentru a găzdui această agenţie.

30 de noi locuri de muncă

Centrul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înfiinţat pentru a îmbunătăţi coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică.

Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.

ADVERTISING

Am fost primul stat membru care şi-a exprimat interesul de a găzdui noul centru. Suntem singurul stat din această competiţie care nu găzduieşte nicio agenţie sau organism al UE”, a declarat reprezentantul României Alexandru Nazare, luni, la reuniunea Consiliului telecomunicaţii.

România se află pe locul al treilea în statisticile UE privind numărul femeilor angajate în domeniul IT&C, iar 24% din absolvenţii din acest domeniu din România sunt femei, a fost un alt argument.

Oferta României nu a inclus estimări referitoare la costurile de instalare.

Politico.eu relatează că pentru început acest centru ar putea însemna 30 de noi locuri de muncă, putând ajunge până la 80.

Iohannis: O oportunitate deosebită

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că acest lucru reprezintă o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE.

"Salut succesul diplomatic excepţional al României de a obţine găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea şi inovarea în domeniu", a scris preşedintele, pe Twitter.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇