Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunţă joi, într-o postare pe Twitter, că, după demersuri diplomatice intense, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE – prima agentie UE de pe teritoriul României.
Bucureştiul a candidat alături de alte şase oraşe: Bruxelles, Munchen, Varşovia, Vilnius, Luxemburg şi León (Spania), potrivit politico.eu, care relatează că oferta României a inclus o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri.
Ofertele celorlalte oraşe pentru sediul noii agenţii UE au fost, printre altele, un turn de televiziune, o gară din secolul 19, un mall, o clădire situată în apropierea sediului NATO.
”Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima agenţie UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE.
România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică”, a scris ministrul pe Twitter.
Guvernul a aprobat la începutul lui octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care dădea atribuţii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să caute un sediu pentru eventuala găzduire a unei noi agenţii a UE – Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice (Centrul CYBER al UE).
Demersul viza depunerea candidaturii României pentru a găzdui această agenţie.
30 de noi locuri de muncă
Centrul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înfiinţat pentru a îmbunătăţi coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică.
Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.
”Am fost primul stat membru care şi-a exprimat interesul de a găzdui noul centru. Suntem singurul stat din această competiţie care nu găzduieşte nicio agenţie sau organism al UE”, a declarat reprezentantul României Alexandru Nazare, luni, la reuniunea Consiliului telecomunicaţii.
România se află pe locul al treilea în statisticile UE privind numărul femeilor angajate în domeniul IT&C, iar 24% din absolvenţii din acest domeniu din România sunt femei, a fost un alt argument.
Oferta României nu a inclus estimări referitoare la costurile de instalare.
Politico.eu relatează că pentru început acest centru ar putea însemna 30 de noi locuri de muncă, putând ajunge până la 80.
Iohannis: O oportunitate deosebită
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că acest lucru reprezintă o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE.
"Salut succesul diplomatic excepţional al României de a obţine găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea şi inovarea în domeniu", a scris preşedintele, pe Twitter.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:
- Generalul trădat și rezerva de curaj a dlui Iohannis. Contraatacul camarilei
- Alegerile au mai confirmat încă o dată: oaia neagră rămâne PSD
- Un miliardar britanic pro-Brexit își mută afacerile din regat, provocând indignare între conaționali: Noua generație Land Rover va fi produsă în Franța
- O insulă pierdută sub Marea Nordului a supraviețuit unui tsunami de proporții apocaliptice. Totul s-a întâmplat în urmă cu 8.000 de ani