Reimaginăm medicina. Nu dispera.

Terapiile personalizate în cancerele hematologice devin o rutină la nivel mondial, spune Marcelo Rainer, Novartis Romania. Introducerea terapiilor cu celule CAR-T în România reprezintă un pas uriaș în tratamentul neoplasmelor hematologice refractare la orice alt tip de tratament, iar Novartis este lider în acest domeniu. Ne puteți spune care este misiunea globală a Novartis în …
Terapia CAR-T, rezultate fără precedent la pacienții cu neoplasme hematologice - interviu cu Dorica Dan, președinte al Alianței Naționale de Boli Rare din România
În cazul bolnavilor de limfom și alte cancere de sânge, fiind vorba de cancere rare, diagnosticarea poate fi întârziată, simptomele pot fi asociate altor boli, conducând la o intervenție tardivă. Iar accesul la tratamentul cel mai potrivit este esențial, spune Dorica Dan, Președinte Alianța Națională de Boli Rare din România, Asociația de cancere rare din …
28 octombrie 2022
Despre accesul la tratamentul cu terapii celulare, speranța pentru copii și adolescenți
A avea cancer la orice vârstă este devastator. A avea cancer în copilărie și a fi despărțit de părinți, de frați și de siguranța căminului este înfricoșător și derutant. Atunci când cineva este diagnosticat ca adolescent sau tânăr adult, educația îi este brusc întreruptă, viața socială este afectată și, în loc să îmbrățișeze o viață …
26 octombrie 2022
Terapiile genice sau celulare sunt acum accesibile pacienților din România - interviu cu Claudia Filipescu – Strategy, Innovation & Transformation Lead Novartis România
Ce ne puteți spune despre introducerea acestei terapii în România? Cred că cel mai important aspect pe care trebuie să îl cunoască cei interesați este disponibilitatea acestei terapii în România. Parcursul până la rambursare a fost unul firesc, bazat pe înțelegerea la nivelul autorităților a potențialului curativ al acestei terapii și pe faptul că este …
20 octombrie 2022
Suntem la începutul unei noi ere de tratamente în România: Impactul CAR -T în creșterea duratei de supraviețuire și calitatea vieții pacienților
Concluzia urmăririi pe termen lung a pacienților din studiile de înregistrare este că terapia CAR-T crește atât durata de supraviețuire, cât și calitatea vieții pacienților cu limfom difuz cu celulă mare de tip B și cu leucemie acută limfoblastică. Terapia CAR-T Novartis este indicată: Pacienților copii și adolescenți și pacienților adulți tineri, cu vârsta cuprinsă până la 25 ani inclusiv, …
17 octombrie 2022
Terapiile celulare, un tratament inovativ pentru tratarea cancerului la care avem acum acces și în România - interviu cu Prof. Dr. Anca Coliță, Manager Institutul Clinic Fundeni
Despre tarapiile celulare, tratamentul inovativ pentru tratarea cancerului, la care pacienții au acum acces și în România, vorbește dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni. Terapiile celulare sunt personalizate, folosind celulele proprii ale pacientului, modificate, pentru a lupta împotriva bolii maligne. Suntem la începutul unei noi ere de tratamente în România, terapiile celulare devenind deja …
12 octombrie 2022
Cum privesc românii terapiile genice și celulare?
Deși imunoterapiile și terapiile celulare au devenit la nivel internațional un pilon important în oncologie, ele presupun multiple provocări cu privire la accesul pacienților (de la procesul complex de fabricație, până la rambursarea acestor tratamente inovatoare), ceea ce impune o regândire strategică importantă a sistemelor de sănătate. Conform Barometrului de Sănătate Publică din România, ediția …
10 octombrie 2022
Accesul la terapiile CAR-T în România
Din 2019, în România, Novartis contribuie susținut la specializarea continuă a profesioniştilor ce vor gestiona pacienţii şi întregul proces, la acreditarea unui centru de transplant şi, pe termen mediu, la dezvoltarea unui registru de pacienţi şi la realizarea unui laborator specializat în ţara noastră. Pentru ca terapiile CAR-T sӑ poată fi implementate în România, Ministerul …
4 octombrie 2022
Care sunt pașii necesari pentru ca un pacient eligibil să poată beneficia de terapia CAR-T
Cine poate beneficia de CAR-T? 1 2 În prezent, terapia celulară de tip CAR-T este studiată pentru tratamentul multor tipuri de cancer. Terapiile celulare de tip CAR-T au fost aprobate pentru utilizare de către autoritățile din domeniul sănătății din mai multe țări din întreaga lume și ajută pacienții care trăiesc cu următoarele tipuri de cancere …
27 septembrie 2022
Terapiile celulare, o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate - interviu cu Prof. Dr. Alina Tănase, Institutul Clinic Fundeni
Sunt terapiile celulare deja disponibile în România pentru afecțiuni din sfera hemato-oncologiei? Care sunt aceste terapii? Implementarea terapiilor avansate în practica medicală hemato-oncologică este o necesitate a zilelor noastre. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă nouă de tratament, care folosește capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște și distruge …
24 septembrie 2022
Știința din spatele terapiilor celulare
Novartis reimaginează medicina pentru a produce terapii inovatoare și pentru a adresa nevoi medicale majore nesatisfăcute, încă, în cazul pacienților cu boli devastatoare, inclusiv tulburări genetice și anumite tipuri de cancer fatale. Aceste eforturi sunt făcute în colaborare cu oamenii de știință, medici, mediul academic, partenerii din industrie și pacienți si au ca scop îmbunătățirea …
14 septembrie 2022
Importanța inovației în medicină: activarea propriului sistem imunitar în terapiile celulare - Interviu cu dr. Marius Geantă
Sănătatea este un domeniu în continuă schimbare, iar inovațiile transformă medicina într-un ritm remarcabil. Terapiile celulare CAR T sunt tot mai des vehiculate în ultima perioadă ca soluții inovatoare pentru terapia anumitor tipuri de cancer, explică în interviul de mai jor dr. Marius Geantă, de la Centrul de Inovație în Medicină. Cum acționează imuno-oncologia? În …
2 septembrie 2022
Cum acționează sistemul imunitar în cazul administrării terapiilor celulare?
Sistemul imunitar este conceput pentru a identifica și combate infecțiile și bolile. Sistemul imunitar este complex, fiind alcătuit din organe (cum ar fi timusul și splina) și celulele apărătoare (cum ar fi limfocitele, un tip de celule albe din sânge), care circulă în sânge și în sistemul limfatic, ajungând aproape peste tot în corp. Toate acestea lucrează împreună pentru a …
25 august 2022
Ce sunt terapiile celulare și genice și cum funcționează?
Pentru început, este necesară o introducere în terapiile celulare și genice. Așadar, vom defini celulele și genele. Celulele sunt unitățile structurale de bază a tuturor ființelor vii, iar genele se găsesc adânc în interiorul celulelor. Genele sunt părți mici din ADN ce transmit informațiile genetice și instrucțiunile de sinteză a proteinelor, ce ajută la construirea …
24 august 2022
proiect susținut de
novartis