Cum privesc românii terapiile genice și celulare?

Cum privesc românii terapiile genice și celulare?

Deși imunoterapiile și terapiile celulare au devenit la nivel internațional un pilon important în oncologie, ele presupun multiple provocări cu privire la accesul pacienților (de la procesul complex de fabricație, până la rambursarea acestor tratamente inovatoare), ceea ce impune o regândire strategică importantă a sistemelor de sănătate.

Conform Barometrului de Sănătate Publică din România, ediția decembrie 2021, peste 68,4%  dintre respondenți sunt interesați și ar alege tratamente și medicamente inovatoare în defavoarea celor clasice, iar 80% dintre români consideră că nu beneficiem de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni.

2464_300dpi_RGB

În timp ce în alte țări, autoritățile medicale au schimbat procedurile de evaluare și aprobare a tratamentelor inovatoare, în România, introducerea și reglementarea acestora au cunoscut o evoluție mai lentă. Odată cu deschiderea centrului de tratament în Institutul Clinic Fundeni in 2021, România a făcut pași importanți în accesul la terapiile CAR-T.

ADVERTISING

Introducerea noilor terapii în România asigură în primul rând un fundament solid pentru transformarea și modernizarea sistemului român de sănătate.

C_20160106_Novartis_1563_v2

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇