Suntem la începutul unei noi ere de tratamente în România: Impactul CAR -T în creșterea duratei de supraviețuire și calitatea vieții pacienților

Suntem la începutul unei noi ere de tratamente în România: Impactul CAR -T în creșterea duratei de supraviețuire și calitatea vieții pacienților

Concluzia urmăririi pe termen lung a pacienților din studiile de înregistrare este că terapia CAR-T crește atât durata de supraviețuire, cât și calitatea vieții pacienților cu limfom difuz cu celulă mare de tip B și cu leucemie acută limfoblastică.

Terapia CAR-T Novartis este indicată:

  • Pacienților copii și adolescenți și pacienților adulți tineri, cu vârsta cuprinsă până la 25 ani inclusiv, cu leucemie acută limfoblastică (LAL) cu celule B, refractară, în recădere post-transplant, în a două recădere sau recăderi ulterioare și pacienților adulți cu limfom difuz, cu celulă mare de tip B, recidivant sau refractar (DLBCL), după două sau mai multe linii de terapie sistemică.
ADVERTISING

Altfel, datele din practica medicală au confirmat beneficiile terapiilor celulare CAR-T în cele două indicații. În plus, s-a demonstrat că tratamentul este eficient pentru o categorie mai largă de pacienți, inclusiv pacienții vârstnici și cei care au primit anterior mai multe linii terapeutice, iar efectele adverse precum sindromul de eliberare de citokine și neurotoxicitatea au fost mai puțin frecvente în studiile post-aprobare, din viața reală, față de studiile clinice. 2

În prezent, există șapte centre de producție CAR-T pe patru continente, însă capacitatea de producție este în continuă dezvoltare.

ADVERTISING

În Europa există două centre pentru producția comercială în Stein, Elveția și Les Ulis, Franța. România se aprovizionează de la centrul din Stein, Elveția.

1 Clinical Experience of CAR T Cell Immunotherapy for Relapsed and Refractory Infant ALL Demonstrates Feasibility and Favorable Responses | Blood | American Society of Hematology (ashpublications.org)

2 CAR T-Cell Therapy Shows Activity, Reduces Health-Care Utilization in Older Patients With DLBCL - The ASCO Post

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇