Cine poate beneficia de CAR-T? 1 2
În prezent, terapia celulară de tip CAR-T este studiată pentru tratamentul multor tipuri de cancer.
Terapiile celulare de tip CAR-T au fost aprobate pentru utilizare de către autoritățile din domeniul sănătății din mai multe țări din întreaga lume și ajută pacienții care trăiesc cu următoarele tipuri de cancere sangvine: leucemie acută limfoblastică (LAL) la copii și adulți tineri, precum și limfomul difuz cu celulă mare de tip B (DLBCL).
Leucemia acută limfoblastică (LAL)
Celulele B canceroase pot cauza un cancer sangvin, denumit leucemie acută limfoblastică (LAL) cu celule B. Acest tip de cancer este alcătuit din celule care circulă – ceea ce înseamnă că nu formează tumori solide.
Cea mai frecventă formă de leucemie pediatrică este LAL cu celule B. Mulți copii diagnosticați cu leucemie se simt mai bine după primul tratament administrat, însă alții nu; iar unii copii cu LAL pot constata revenirea cancerului lor (recidivă) sau cancerul lor poate deveni rezistent la tratament (refractar).
În trecut, opțiunile pentru copiii și adulții tineri diagnosticați cu LAL cu celule B, de tip recidivant sau refractar, s-au limitat la chimioterapie sau transplant de celule stem hematopoietice.
Deși de dată recentă, terapia celulară de tip CAR-T și terapiile țintite au devenit opțiuni terapeutice aprobate în cazul pacienților pediatrici și adulți tineri diagnosticați cu LAL de tip recidivant sau refractar.
Limfomul difuz cu celulă mare de tip B (DLBCL)
Uneori, celulele din interiorul unui ganglion limfatic sau din țesutul limfatic prezintă modificări anormale. Acest lucru poate face ca o celula să se comporte anormal, să poate crește și să se multiplice necontrolat.
Atunci când se întâmplă acest lucru, acestea devin celule limfomatoase, ce pot duce la crearea și creșterea tumorilor. Aceste tumori pot crește în ganglionii limfatici, splină, tractul digestiv și măduva osoasă.
Un grup de cancere sangvine precum limfomul non-Hodgkin (LNH) afectează celulele imune și țesuturile sistemului limfatic. Limfomul difuz cu celulă mare de tip B (DLBCL) reprezintă cel mai comun subtip de limfomul non-Hodgkin (LNH).
Răspunsul la tratamentele obișnuite (precum chimioterapia sau transplantul cu celule stem) diferă de la pacient la pacient. E posibil ca unii pacienți să devină rezistenți la aceste tratamente (boală refractară) sau ar putea prezenta recidive.
Terapia celulară de tip CAR-T poate fi utilă unor pacienți cu boală recidivantă sau refractară, pentru a obține remisiunea bolii atunci când terapiile anterioare au eșuat.
Terapia celulară de tip CAR-T este studiată în prezent și pentru a trata cancere care nu răspund sau care au revenit după tratament la pacienții cu limfom folicular, leucemie limfocitară cronică (LLC) și mielom multiplu (MM).
Alte terapii celulare CAR-T sunt studiate pentru a ținti alte tipuri de cancer, precum tumorile cerebrale, cancerul mamar, leucemia mieloidă acută, limfomul Hodgkin, neuroblastomul și cancerul pancreatic.
1 https://www.mdanderson.org/cancerwise/car-t-cell-therapy--9-things-to-know.h00-159221778.html
2 https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(21)04876-6/fulltext