Cum acționează sistemul imunitar în cazul administrării terapiilor celulare?

Cum acționează sistemul imunitar în cazul administrării terapiilor celulare?

Sistemul imunitar este conceput pentru a identifica și combate infecțiile și bolile. Sistemul imunitar este complex, fiind alcătuit din organe (cum ar fi timusul și splina) și celulele apărătoare (cum ar fi limfocitele, un tip de celule albe din sânge), care circulă în sânge și în sistemul limfatic, ajungând aproape peste tot în corp. Toate acestea lucrează împreună pentru a identifica și pentru a combate germenii – cum ar fi virusuri, bacterii, precum și celulele anormale sau nesănătoase care provoacă unele boli, cum ar fi cancerul.

ADVERTISING

Germenii și celulele canceroase au pe suprafața lor molecule - numite antigene - care activează sistemul imunitar, pentru a le găsi și distruge. Unele celule canceroase se pot „ascunde” de sistemul imunitar, pentru că se aseamănă foarte mult cu celulele normale.

00433_300dpi_RGB

În unele cazuri, sistemul imunitar poate identifica celulele canceroase, dar nu este suficient de puternic pentru a le distruge pe toate. Unele celule canceroase pot schimba chiar modul în care sistemul imunitar răspunde, astfel încât acesta să nu funcționeze corect.0

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Celulele T și celulele B sunt două tipuri de limfocite, care detectează și luptă împotriva infecțiilor ce atacă corpul uman și care pot, de asemenea, să lupte împotriva cancerului. 1

Celulele T caută, localizează și combat infecțiile. De asemenea pot „recruta” în luptă și alte celule, precum celulele B. Celulele B intră în acțiune după atacul celulelor T și eliberează anticorpi. Aceștia sunt mici molecule ce formează o plasă de protecție care capturează și distrug celulele infectate.

Uneori însă, celulele B pot crește necontrolat în diferite părți ale corpului și formează tumori. Celulele B din aceste formațiuni nu pot lupta împotriva infecțiilor cu aceeași intensitate cu care luptă celulele B normale. Ele pot cauza cancere de sânge precum limfomul difuz cu celulă mare de tip B (DLBCL) și leucemie acută limfoblastică (LAL) cu celule B.

ADVERTISING

Din cauza faptului că în cazul celor 2 afecțiuni (DLBCL și LAL) celulele canceroase pot învăța cum să se deghizeze pentru a evita atacul sistemului imunitar, identificarea și aplicarea tratamentului potrivit poate fi un proces dificil. 

În cazul limfomului difuz cu celulă mare de tip B, corpul produce prea multe celule B anormale, iar în cazul leucemiei acute limfoblastice cu celule B, corpul produce prea multe celule B imature.

0 - https://cancer.ca/en/treatments/treatment-types/immunotherapy

1 - https://www.cancercenter.com/community/blog/2017/05/whats-the-difference-b-cells-and-t-cells