Terapiile celulare, un tratament inovativ pentru tratarea cancerului la care avem acum acces și în România - interviu cu Prof. Dr. Anca Coliță, Manager Institutul Clinic Fundeni

Terapiile celulare, un tratament inovativ pentru tratarea cancerului la care avem acum acces și în România - interviu cu Prof. Dr. Anca Coliță, Manager Institutul Clinic Fundeni

Despre tarapiile celulare, tratamentul inovativ pentru tratarea cancerului, la care pacienții au acum acces și în România, vorbește dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni.

  • Terapiile celulare sunt personalizate, folosind celulele proprii ale pacientului, modificate, pentru a lupta împotriva bolii maligne.
  • Suntem la începutul unei noi ere de tratamente în România, terapiile celulare devenind deja un standard de tratament pentru anumite cancere hematologice în alte țări.
  • Echipa Institutului Clinic Fundeni care se ocupă de un pacient eligibil pentru terapia celulară este foarte extinsă – de la personalul băncii de celule stem, medici și asistente, farmacist, echipa de transplant medular, neurolog, ATI – ist – fiecare având un rol foarte important.

Știm că există o istorie a pacienților care nu găsesc medicamente adecvate, în special în tratamentul pentru cancer. Care este situația actuală în România referitoare la accesul pacienților la tratamentele inovatoare?

Lucrurile s-au schimbat destul de mult în ultimii ani, pacienții români au început să beneficieze de opțiuni terapeutice în afecțiuni pentru care anterior nu existau soluții. Sunt molecule noi aprobate și rambursate în România, molecule care au impactat supraviețuirea pacienților noștri.

ADVERTISING

Dacă ne referim la leucemia acută limfoblastică cu celule B la copii, de exemplu, acum avem acces la imunoterapii și chiar la terapia celulară CAR T, începând cu anul 2021. Terapiile celulare sunt personalizate, folosind celulele proprii ale pacientului, modificate, pentru a lupta împotriva bolii maligne. Faptul că acum și în România avem acces la acestea este un lucru extraordinar.

Institutul Clinic Fundeni este singurul centru de administrare a terapiilor celulare. Ne puteți spune pe scurt istoria Institutului Clinic Fundeni în contextul terapiilor celulare?

În acest moment suntem singurul centru acreditat pentru administrarea unei terapii celulare, proces care a durat aproximativ 2 ani de zile. Standardele de calitate sunt foarte ridicate, identice cu cele din celelalte state în care se administrează această terapie.

Un rol foarte important îl are banca de celule stem, unde se recoltează o categorie a celulelor albe din sângele pacientului, se procesează și se congelează pentru a fi trimise spre locul de producție a terapiei celulare. Este esențial ca acest proces să se desfășoare fără erori, pentru a ne asigura că produsul final este unul de calitate și putem să ajutăm pacienții.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Investițiile în dotări nu au fost foarte mari - suntem cel mai mare centru de transplant medular din țară și avem astfel o infrastructură foarte bună, cu o adresabilitate foarte mare. Efortul a fost în a crea echipa multidisciplinară, training-uri și pregătire a personalului.

Echipa Institutului Clinic Fundeni care se ocupă de un pacient eligibil pentru terapia celulară este foarte extinsă – de la personalul băncii de celule stem, medici și asistente, farmacist, echipa de transplant medular, neurolog, ATI – ist - fiecare având un rol foarte important.

Novartis ne-a sprijinit în toată această pregătire printr-un program extins de training-uri, simulări de transport * în condiții speciale la -120 grade C *, management al potențialelor reacții adverse post infuzie etc.

Pot spune că suntem gata să tratăm pacienți eligibili pentru terapia celulară și, așa cum o facem și în cazul transplantului medular, așteptăm pacienți din țară. 

ADVERTISING

Care sunt principalele provocări ale centrului?

Provocarea noastră este de a trata cât mai mulți pacienți eligibili cu terapia celulară, cu rezultate cât mai bune, așa cum se întâmplă în foarte multe țări deja. Acest lucru depinde de infrastructură, număr de paturi - un pacient trebuind să rămână în centru aproximativ 2 săptămâni după infuzie pentru monitorizarea posibilelor reacții adverse.

De asemenea bugetul alocat acestor terapii este foarte important. Și nu vorbim doar de costul terapiei celulare, ci și al procedurilor și al altor medicamente care trebuie adminstrate pre și post terapie celulară.

De asemenea, implicarea centrului este în mod primordial legată de conduită și parcursul terapeutic, însă fără o procedura centralizată care să stabilească întreg parcursul de aprobare pentru administrarea terapiei în cazul fiecărui pacient, putem vedea întârzieri foarte mari față de timpul optim din punct de vedere medical. Este vorba despre o terapie în care toate autoritățile indispensabile, începând cu Autoritatea Națională de Transplant și până la Casă de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și mai concret, Casă Națională de Asigurări de Sănătate , trebuie să prioritizeze formalizarea etapelor administrative, să deruleze cu celeritate toate acele acțiuni care le revin, astfel încât tratamentul să ajungă la timp la pacient.

Planuri de viitor pentru Institutul Clinic Fundeni?

Suntem la începutul unei noi ere de tratamente în România, terapiile celulare devenind deja un standard de tratament pentru anumite cancere hematologice în alte țări.

Ne propunem să dobândim experiență, deocamdată cu prima terapie celulară disponibilă, urmând să ne extindem pe măsură ce noi terapii vor apărea. Studiile arată deja rezultate promițătoare în multe indicații în hematologie și chiar și în tumori solide. Ne dorim să fim un centru de excelență în folosirea terapiilor celulare, oferind pacienților din România standarde și șanse similare celorlalte țări europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇