Când o absență este mai relevantă decât o prezență

Când o absență este mai relevantă decât o prezență

Dacă dl Iohannis a fost sau nu prezent la dineul oferit de președintele Biden liderilor NATO cu ocazia summit-ului de la Washington, cu siguranță nu are relevanță diplomatică majoră. Altfel spus, e puțin probabil să îi fi simțit cineva lipsa și să se fi simțit ofensat de lipsa unui mai degrabă irelevant.

Dar chiar această irelevanță este relevantă pentru România. Așa cum este foarte important pentru România că președintele nu găsește necesar să clarifice informațiile apărute în spațiul public pe această temă.

Deputatul și fostul ministru USR, Claudiu Năsui, a dezvăluit pe o rețea de socializare că dl Iohannis a fost invitat la dineul președintelui Biden, dar nu a participat:

“Paginile de pe rețelele sociale ale NATO au dat poze de la dineul de la Casa Albă unde au fost invitați toți șefii de state ai NATO. M-am uitat și eu pe poze să-l caut pe președintele Iohannis. Nu e nicăieri. Toți șefii de stat sunt prezenți, mai puțin Iohannis”.

NATO Heads of State and Government and their spous
Șefii de stat și de guvern din țările NATO și soțiile lor, la Casa Albă

Dl Năsui susține că președintele Iohannis ar fi încercat să-l trimită în locul lui pe Nicolae Ciucă, dar partea americană nu ar fi acceptat, pentru că invitațiile sunt nominale doar pentru președinți sau premieri în funcție.

ADVERTISING

Absența dlui Iohannis este dovedită, într-adevăr, în primul rând din faptul că nu apare în absolut nicio poză, inclusiv de grup, de la dineu. Există și alte confirmări neoficiale, obținute de spotmedia.ro, că lucrurile stau așa.

Partea cu dl Ciucă nu a fost confirmată deocamdată de nimeni, nici măcar neoficial. Dacă ar fi adevărată, a încerca să faci așa ceva după 10 ani de mandat prezidențial ar însemna să nu fi înțeles nimic, dar absolut nimic măcar din regulile diplomatice și de protocol la cel mai înalt nivel.

Ciucă însuşi a spus doar că nu a încercat să intre la Casa Albă şi nu ştie dacă preşedintele Iohannis a fost prezent la dineu.

Dar poate că dl Năsui bate câmpii, poate că nu au fost publicate tocmai pozele cu dl Iohannis. Nu există niciun motiv pentru care întrebările repetate ale presei pe această temă au rămas fără răspuns.

L-am întrebat inclusiv pe ambasadorul României în SUA dacă dl Iohannis a fost sau nu la dineu. A răspuns sec: ”Vă rog să vă adresați Administrației Prezidențiale pentru acest subiect”.

Nici Palatul Cotroceni, nici PNL, nici ambasada Românei în SUA nu au sărit ca arse să infirme așa fake-news. De ce am răspunde la asemenea calomnii?, a întrebat arogant la Antena 3 fratele ambasadorului, dl deputat Muraru.

Tăcerea sugerează că, cel puțin în privința absenței de la dineu, dl Năsui are dreptate.

Dar, până la urmă, de ce ar fi relevant dacă Iohannis s-a dus sau nu să-i bea vinul lui Biden?

Pentru că astfel de reuniuni nu sunt la capitolul distracție. Genul acesta de întâlniri sunt exact cele în care se discută cel mai serios și se stabilesc cele mai importante lucruri, mai ales în vremuri atât de complicate. Pentru că acolo lucrează relațiile interpersonale directe, pentru cei care au așa ceva. Probabil nu e cazul dlui Iohannis.

Sigur că un președinte poate absenta de la unele reuniuni când are o treabă mai importantă. Are un alt program oficial, are o criză în țară.

Dl Iohannis era însă în Washington și nimic pe agenda domniei sale nu sugerează vreo urgență. Cel mai probabil, avea un program privat, gen shopping.

Să fii la Washington, să fii invitat la un dineu la Casa Albă împreună cu liderii NATO și să alegi să nu te duci este absolut de neînțeles.

Și nu e prima dată când dl Iohannis face așa ceva. În octombrie 2018, absenta de la reuniunea dedicată Brexit a Consiliului European și în schimb posta pe Facebook poze turistice ale cuplului prezidențial la Pompei.

Iohanis-in-vizita-la-Pompei
Iohannis-lipsa-la-Consiliul-European
Foto: G4Media

Adică poporul îi plătește avionul faraonic ca să se plimbe la Washington și domnia să trântește paltonul pe capota NATO și a Casei Albe, nervos că a rămas fără dregătorie sau, pur și simplu, doritor să mai profite de ceva turism plătit de norodul fraier.

Și nici măcar nu găsește cu cale să dea explicații pentru absență. Așa cum nu a dat vreo explicație pentru oricare alte frecvente absențe sau despre imensele cheltuieli pentru luxul și poftele personale. L-ați auzit să dea socoteală despre banii pe avioanele închiriate? Despre efectele unor vizite costisitoare și îndelungate prin tot felul de destinații exotice?    

Ceea ce domnia sa pare a nu realiza este că acest comportament complet inadecvat pentru un înalt demnitar este principalul argument pentru care a ieșit din toate calculele pentru vreo funcție externă.

După cum spunea Frankfurter Allgemeine Zeitung, „este îndoielnic că Johannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top”. Iar dl Iohannis a dat la Washington o nouă dovadă că sigur nu este.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇