Noul Parlament European și-a ales președintele. Doi români au fost aleși vicepreședinți UPDATE

Noul Parlament European și-a ales președintele. Doi români au fost aleși vicepreședinți <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Roberta Metsola, eurodeputat din Malta şi membru al Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.

Roberta Metsola, care a deţinut deja această funcţie de la decesul lui David Sassoli în ianuarie 2022, a fost aleasă cu 562 voturi pentru.

UPDATE 2: Eurodeputaţii români Victor Negrescu (S&D) şi Nicolae Ştefănuţă (Verzi) au fost aleşi în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

Victor Negrescu a obţinut 394 de voturi, iar Nicolae Ştefănuţă 347 de voturi în prima rundă de vot.

„Este o onoare pentru mine să devin astăzi vicepreședinte al Parlamentului European, dar și o mare responsabilitate. Îmi propun să aduc Parlamentul mai aproape de oameni, în special de tineri.

ADVERTISING

Criza socială, inegalitatea, discriminarea, îi fac pe tineri să fie îngrijorați de viitor. Noi, întregul birou al Parlamentului, avem datoria să le arătăm că democrația europeană funcționează, că drepturile lor sunt respectate și că vocea lor este ascultată”, declară Nicu Ștefănuță.

„Sunt onorat să reprezint România într-o poziție atât de importantă la nivelul Parlamentului European. Voi căuta să fiu mai mult decât un vicepreședinte al legislativului european, voi continua să fiu o voce puternică pentru români la nivelul instituțiilor europene pentru că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm că putem conta și ne putem impune, cu profesionalism, punctele de vedere.

ADVERTISING

M-am prezentat în fața parlamentarilor europeni cu trei priorități clare: democratizarea și deschiderea Parlamentului European către cetățeni, respect față de toți eurodeputații din toate statele membre și întărirea rolului legislativului în procesul decizional european”, a declarat și Victor Negrescu.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe X: ”Felicitări Roberta Metsola pentru obţinerea unui nou mandat, astăzi, în fruntea Parlamentului European. Guvernul României este pregătit să continue cooperarea noastră fructuoasă în beneficiul Uniunii noastre şi al cetăţenilor noştri europeni”. 

ADVERTISING

Şi președintele PNL, Nicolae Ciucă, i-a scris pe X: „Felicitări, Roberta Metsola pentru realegerea ca președinte al Parlamentului European pentru încă 2 ani și jumătate! Europa are nevoie de munca și dedicarea ta”.

Pentru preşedinţia PE a mai candidat marţi eurodeputatul spaniol Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obţinut doar 61 de voturi.

Au fost 699 de votanţi dintre cei 720 de eurodeputaţi. Numărul voturilor nule a fost 76.

Parlamentul European, rezultat în urma alegerilor europene din 6-9 iunie, s-a reunit marţi, la Strasbourg, în sesiune constitutivă.

În deschiderea şedinţei, cei 720 de eurodeputaţi au ascultat imnul Uniunii Europene, interpretat de un cvartet de coarde.

Roberta Metsola: Parlamentul European nu trebuie să se teamă să aducă schimbarea

În intervenţia sa, Roberta Metsola a pledat pentru continuarea proiectului european, faţă de care ''pasiunea ei nu s-a diminuat''.

''Doresc să vă rog să-mi acordaţi încrederea şi votul pentru a continua pentru încă doi ani şi jumătate. Va trebui să venim cu legi de care cetăţenii UE au nevoie. În acest mandat, am înţeles că viitorul este orice altceva decât un dat previzibil. David Sassoli a pus demnitatea oamenilor înaintea oricărui alt obiectiv. Am promis atunci că îi voi onora moştenirea şi astăzi reînnoiesc acest legământ'', a spus Metsola.

Potrivit ei, Parlamentul European nu trebuie să se teamă să aducă schimbarea, iar în acest context parlamentarismul trebuie să fie consolidat. ''Nu putem accepta ca rolul nostru de europarlamentari să fie diluat'', a accentuat ea.

De asemenea, Roberta Metsola s-a pronunţat pentru reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor, dar şi pentru consolidarea standardelor de integritate în PE, o instituţie în care toţi membrii trebuie să fie complet răspunzători.

Nu în ultimul rând, Metsola a ţinut să sublinieze importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina, ţară care din februarie 2022 este ţinta unei agresiuni neprovocate şi nejustificate din partea Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇