Franța interzice cuvintele englezești din domeniul jocurilor video: ce este jucătorul-animator în direct

Franța interzice cuvintele englezești din domeniul jocurilor video: ce este jucătorul-animator în direct

Academia Franceză a dispus înlocuirea unor cuvinte precum „e-sports” și „streaming” cu versiunile franțuzești aprobate.

Autoritățile franceze își continuă lupta de secole pentru păstrarea purității limbii franceze revizuind regulile de folosire a termenilor din jargonul englezesc al jocurilor video.

Unele expresii în engleză își găsesc echivalentul în franceză - "pro-gamer" devine "jucător profesionist" - altele au o traducere forțată, de pildă "streamer" este transformat în "jucător-animator în direct", notează The Guardian.

"Cloud gaming" devine "joc video în nor"

Ministrul Culturii, implicat în acest proces al "eliberării" limbii franceze de invazia de termeni în engleză din zona tehnologiei, a declarat pentru AFP că sectorul jocurilor video era plin de englezisme care pot acționa "ca o barieră" pentru non-jucători.

ADVERTISING

Parisul emite periodic avertismente cu privire la un fenomen de devalorizare a limbii franceze pe care îl produce engleza.

Academia franceză, care urmărește de secole protejarea limbii naționale, a atras atenția, în februarie, la "degradarea care nu trebuie privită ca inevitabilă". Instituția a dat ca exemple ale acestui proces termenul "Ouigo" (pronunțat "we go"), folosit de operatorul național de căi ferate SNCF, precum și alte importuri din engleză, precum "big data" și "drive-in", însă nu a impus încă eliminarea lor din limba franceză.

Modificările introduse luni au fost, în schimb, stipulate în jurnalul oficial al Academiei Franceze și au devenit obligatorii pentru funcționarii publici.

ADVERTISING

Printre termenii care au primit alternative oficiale se numără "cloud gaming", devenit "joc video în nor", și "eSports", transformat în "joc video de competiție".

Ministrul francez al Culturii a spus că experții au analizat site-urile și revistele dedicate jocurilor video pentru a vedea dacă există deja termeni francezi pentru cei din engleză. El a adăugat că scopul acestei măsuri este de a permite populației să comunice mai ușor.

Nou-veniții în Quebec, obligați prin lege să vorbească franceza

Decizia din Franța survine la scurt timp după ce autoritățile din Quebec au luat măsuri pentru a proteja caracterul francofon al celei mai mari provincii din Canada, deoarece majoritatea nou-veniților vorbesc mai degrabă engleza și nu vor să învețe și franceza.

ADVERTISING

La propunerea Guvernului, adunarea națională a provinciei Quebec a votat legea 96, care prevede că noii imigranți și refugiați să comunice cu oficialii provinciali exclusiv în limba franceză, la șase luni după sosire, dacă vor să beneficieze de serviciile instituțiilor de stat.

Proiectul de lege limitează, de asemenea, utilizarea limbii engleze în sistemul juridic și limitează înscrierea la școlile de limbă engleză din provincie.

"Ne mândrim să fim o națiune francofonă în America de Nord și este de datoria noastră să protejăm limba (franceză)", a declarat premierul Quebecului, François Legault. El a dat asigurări că în sistemul medical și în cel de învățământ se va vorbi în continuare și limba engleză.

Pe de altă parte, criticii acestei legi spun că ea revocă dreptul de acces la servicii în limba engleză pentru aproximativ 300.000 până la 500.000 de locuitori din Quebec, vorbitori de limbă engleză.

"Legea 96 este cea mai semnificativă derogare de la drepturile omului din istoria Quebecului și a Canadei", a declarat într-un comunicat Marlene Jennings, șefa Quebec Community Groups Network, care promovează drepturile vorbitorilor de limba engleză din provincie.

Nici populația indigenă nu este mulțumită că trebuie să învețe limba coloniștilor sau nu va avea acces la servicii de stat.

În noiembrie, șeful celei mai mari companii aeriene din Canada a avut parte de un linșaj mediatic pentru că a recunoscut că n-a învățat niciodată limba franceză, deși locuia la Montreal de 14 ani.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇