România se califică la Campionatul European de handbal masculin după o așteptare de 28 de ani

România se califică la Campionatul European de handbal masculin după o așteptare de 28 de ani

Echipa națională de handbal masculin a României a reușit calificarea la un turneu final de Campionat European, pentru prima dată după 1996 încoace, așadar după o cumplit de lungă așteptare, de 28 de ani.

Acest lucru a fost posibil chiar dacă trupa antrenată de ibericul Xavi Pascual a fost învinsă în deplasare de Ucraina, meci disputat pe teren neutru, în Germania, scor 31-26, o înfrângere așadar fără drept de apel și o calificare mai degrabă rușinoasă, obținută prin prisma rezultatelor indirecte.

O calificare venită totuși după multe emoții și mulți nervi pe teren, căci în prima parte, în minutul 11, Alexandru Tărâță (33 de ani), extrema dreaptă venită de la CSA Steaua, a fost eliminat după un gest considerat nesportiv. El a reluat extrem de puternic de la o aruncare de la 7 metri direct în capul portarului ucrainean, iar conform noului regulament, o astfel de lovitură este pedepsită direct cu un cartonaș roșu.

ADVERTISING

O greșeală care l-a scos din sărite pe Pascual, care l-a îndepărtat apoi nervos pe Tărâță din zona băncii de rezerve, ținându-l strâns de braț, în același timp.

Romania vs Ukraine | Round 2 | Men's EHF EURO 2024 Qualifiers

La pauză, România conducea la limită, 13-12, după un joc încâlcit, cu multe greșeli defensive la Gummersbach și cu multe tensiuni între cele două tabere.

Ucraina s-a distanțat după pauză și a câștigat meritat fără îndoială această partidă, dar din fericire noi am profitat de victoria pe care Austria a repurtat-o pe teren propriu în fața Insulelor Feroe, scor 38-33.

ADVERTISING

În aceste condiții, România trebuia să obțină cel puțin același rezultat cu Insulele Feroe, iar în cazul în care ambele echipe au fost învinse azi deci, România își permitea chiar și un eșec la 12 goluri în fața Ucrainei!

România merge la EURO de pe locul 2, cu 4 puncte, la egalitate cu Feroe și Ucraina, micuța țară care aparține totuși de Danemarca având mari șanse să ajungă și ea la turneul final, prin clasamentul celor mai bune locuri 3.

Campionatul European de handbal masculin este programat în perioada 10 ianuarie - 28 ianuarie 2024, chiar în Germania.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇