Te-ai gândit să-ți cumperi un polizor unghiular? Ghid pentru utilizatorii începători

Te-ai gândit să-ți cumperi un polizor unghiular? Ghid pentru utilizatorii începători

Dintre diferitele tipuri de polizoare electrice disponibile, polizorul unghiular este probabil cel mai comun și cel mai utilizat. Aproape fiecare gospodărie deține o astfel de unealtă (cunoscută și ca flex). Polizoarele unghiulare dotate cu discul corespunzător pot fi folosite pentru a finisa și tăia metal sau piatră.

Ce fel de discuri să alegi pentru polizorul tău unghiular

Pentru tăierea sau șlefuirea metalului, discurile sunt, de obicei, fabricate dintr-un material abraziv armat. Pentru tăierea pietrei și a zidăriei, puteți alege între discuri de tăiere abrazive și discuri de tăiere cu diamant.

ADVERTISING

Deși mult mai scumpe, discurile de tăiere diamantate sunt superioare discurilor abrazive obișnuite - vor face o tăiere mult mai curată și mai rapidă, iar discurile vor dura mult mai mult decât discurile abrazive. Asadar, un disc de tăiere cu diamant reprezintă o alegere mult mai bună. Tineți minte, totuși, să nu îl folosiți niciodată pentru a tăia metal deoarece se va distruge rapid - polizoarele unghiulare sunt disponibile cu diferite dimensiuni de discuri de șlefuit/tăiat, tensiuni și puteri și le poți găsi ușor pe Bricolaj.ro. De obicei, sunt disponibile pentru discuri de rectificat de următoarele dimensiuni:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

·   115 mm

·   125mm

·   150mm

·   180mm

·   230mm

Din cauza vitezei mai mari, discurile mai mici tind să se uzeze mai repede decât cele mai mari. Pe de altă parte, discurile mai mici sunt mai ieftine, așa că s-ar putea să nu existe niciun avantaj în a avea un polizor mai mare.

Ce ar trebui să aibă orice polizor unghiular

1. Un mâner lateral - de obicei, mânerul va fi atașat cu un șurub și poate fi montat pe ambele părți ale polizorului unghiular pentru a se potrivi atât pentru operatorii dreptaci, cât și pentru cei stângaci.

2. Un dispozitiv de blocare a axului - pentru a bloca axul atunci când trebuie schimbat discul.

ADVERTISING

3. Un "întrerupător de urgență" - acest lucru înseamnă că operatorul trebuie să țină întrerupătorul în poziția ON; dacă operatorul dă drumul la polizor, acesta se va opri, reducând astfel probabilitatea unei răniri.

Polizorul unghiular fără fir

Acest tip de unealta face ca lucrul la înălțime sau departe de rețeaua electrică să fie mult mai ușor decât dacă ar fi nevoie de cabluri de alimentare. În prezent, acestea sunt limitate la discuri de dimensiuni mai mici (115 mm).

De obicei, energia este furnizată de tehnologia bateriilor reîncărcabile litiu-ion. Aceasta oferă o putere mare și o greutate redusă, având și avantajul că își păstrează încărcătura în timpul depozitării. Astfel, dacă utilizați polizorul doar ocazional, nu ar trebui să găsiți bateria descărcată atunci când îl folosiți.

În mod normal, un încărcător de baterii este furnizat în mod standard. Acesta poate include o funcție de "încărcare rapidă" care permite reîncărcarea bateriilor într-o perioadă scurtă de timp (de obicei, o oră sau chiar mai puțin). Acest lucru poate fi util în cazul în care aveți doar un singur pachet de baterii. Cu toate acestea, este o idee bună să aveți două pachete de baterii astfel încât să puteți continua să utilizați polizorul unghiular în timp ce celălalt pachet de baterii este reîncărcat.

Cum să rămâi în siguranță

Polizoarele unghiulare sunt unelte electrice foarte utile, dar pot fi foarte periculoase dacă sunt puse jos înainte ca discul să se oprească complet!

Atunci când se utilizează orice tip de polizor, poate fi necesară o mască de protecție pentru față, apărători de urechi, mănuși și protecție pentru ochi. Acest lucru depinde de tipul de polizor și de materialul pe care se lucrează.

Trebuie să aveți grijă atunci când tăiați sau șlefuiți metalul deoarece polizorul va produce cantități mari de scântei. Acestea nu numai că pot fi dureroase la atingerea pielii, dar pot prezenta și un pericol de incendiu dacă se întâmplă să cadă pe ceva inflamabil.

La tăierea sau șlefuirea zidăriei se va produce o cantitate mare de praf. Chiar și atunci când lucrați în afara ușilor, vă puteți trezi lucrând într-un nor gros de praf. Așadar, folosiți întotdeauna o mască de față și purtați haine vechi!