Primăria lui Boc interzice vânzarea pepenilor pe trotuar: "Afectează imaginea orașului"

Primăria lui Boc interzice vânzarea pepenilor pe trotuar: "Afectează imaginea orașului"

Producătorii de pepeni din Oltenia care în fiecare vară își vindeau marfa pe trotuarele străzilor din Cluj-Napoca vor fi obligați să-și desfășoare activitatea doar în piețele agroalimentare. Municipalitatea schimbă regulamentul și anunță amenzi pentru cei care nu se conformează.

În fiecare an, trotuarele de pe străzile Bucium și Observatorului din Cluj-Napoca deveneau locuința de vară a doljenilor care vindeau pepeni în oraș. Primăria condusă de Emil Boc vrea să pună capăt acestei practici, iar pepenii sau alte fructe și legume vor putea fi vânduți doar în piețe alimentare, târguri, piețe volante sau piețe mixte și nu din puncte amenajate pe proprietate privată. Comercianții care vor încălca regulile vor primi amendă de la 1.500 la 2.500 de lei, relatează Monitorul de Cluj.

ADVERTISING

Noul regulament va fi votat marți, 7 iunie, în ședința de Consiliu Local, și îi vizează în special pe producătorii agricoli din partea de sud a Românieim care obișnuiau să-și petreacă vara pe trotuarele din oraș.

Potrivit municipalității, scopul reglementării comerțului în zona publică este crearea unui cadru de desfășurare a activităților de comercializare a produselor de piață "care să respecte principiile concurenței loiale, de protejare a vieții, sănătății și intereselor economice ale consumatorilor, precum și a mediului".

"Pe raza municipiului Cluj-Napoca, comercializarea fructelor și legumelor de sezon se realizează în piețe publice/private sau în cadrul piețelor volante organizate de către municipalitate, la nivelul orașului fiind trei astfel de tipuri de piețe volante. Cu toate acestea, pe terenuri private ale unor persoane fizice sau juridice, începând, de regulă, cu luna mai și până aproximativ în luna octombrie sunt supuse comercializării fructe și legume de sezon, în special de către producătorii agricoli din partea de sud a României", a transmis municipalitatea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Menționăm faptul că nu de puține ori această activitate de comerț s-a desfășurat într-un cadru necorespunzător, ce nu respectă condiții minime de igienă. Această modalitate de comercializare fără acces la utilități afectează imaginea urbană", arată reprezentanții primăriei.

Municipalitatea nu a mai aprobat desfășurarea acestui tip de comercializare a fructelor și legumelor de sezon pe domeniul public sau privat încă din anul 2015, însă, în lipsa amenzilor, practica a continuat: "Având în vedere că la nivel național nu este reglementată contravenție pentru comercializarea produselor agroalimentare de sezon în alte locuri decât cele amenajate și dotate corespunzător, considerăm oportun și necesar instituirea unei contravenții pentru acest tip de activitate. Prin această decizie ne propunem să consolidăm capacitatea de identificare și promovare a intereselor consumatorilor clujeni în condiții de siguranță și calitate."

ADVERTISING

"Comercializarea fructelor și legumelor de sezon în locuri special amenajate în acest sens asigură un grad ridicat de protecție a cetățenilor în calitatea lor de consumatori și le protejează drepturile împotriva unor practici incorecte. Măsurile stabilite nu au fost instituite pentru a îngreuna situația producătorilor agricoli, ci pentru a se asigura o ordine și o coerență în ceea ce privește activitatea de comercializare a fructelor și legumelor de sezon. Dacă s-ar permite fiecăruia să procedeze la valorificarea produselor sale în orice condiții, oriunde și fără respectarea regulolor, s-ar crea haos și dezordine", precizează municipalitatea.

Pepenii vor putea fi vânduți în continuare în cele cinci piețe agroalimentare din Cluj-Napoca - Grigorescu, Hermes, Flora, Zorilor și IRA cu un total de 196 de locuri de vânzare/masă pentru producătorii agricoli, din care sunt disponibile la acest moment 23.

În oraș mai există două piețe volante, din care una pe platoul situat între strada G. Coșbuc și Splaiul Independenței, deschisă în fiecare sâmbătă pe toată perioada anului, și în fiecare marți în perioada mai-decembrie, și o piață volantă situată pe strada Unirii, la capătul liniei 3 în Gheorgheni, care funcționează în fiecare joi în perioada aprilie-decembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇