Boc i-a cerut lui Ciucă reforme și descentralizare ca să nu pierdem banii PNRR: Să nu mai venim mereu cu dosărelul la București

Boc i-a cerut lui Ciucă reforme și descentralizare ca să nu pierdem banii PNRR: Să nu mai venim mereu cu dosărelul la București

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și influent lider al PNL, s-a întâlnit luni cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a-i transmite problemele cu care se confruntă primarii. Boc este și preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

El i-a cerut lui Nicolae Ciucă să fie implementate la timp toate reformele cerute României prin PNRR. „Dacă aceste reforme nu se vor face, există riscul blocării fondurilor din PNRR”, avertizează Emil Boc.

”Există riscul potenţial, există riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă nu se fac reformele de către miniştri. Victime colaterale vor fi administraţiile locale, noi vom pierde banii, în concret şi atunci am rugat prim-ministrul şi miniştrii de resort să rămână conectaţi la ceea ce are nevoie România”, a spus primarul din Cluj-Napoca. 

ADVERTISING

El a mai discutat cu premierul despre concretizarea celor şapte domenii de reformă, pe tineret- sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură, unde din 2017 întreg procesul s-a blocat.

Boc spune că „e nevoie de intervenții din partea miniștrilor, astfel încât descentralizarea să aibă efectiv loc”, oferind exemplul taberelor școlare, care sunt administrate de la București: „să fie date la administrațiile locale, pentru că se prăbușesc sub privirea oamenilor”.

Boc susține că acestea ar trebui preluate de direcțiile de la nivel județean: ”să nu mai venim cu dosărelul, în fiecare săptămână, la Bucureşti, ci să discutăm la nivel local, iar ministerul să îşi păstreze dreptul de a controla. Atunci România va funcționa mai bine”.

ADVERTISING

Este valabil și pentru alte domenii, precum sănătate, educație sau cultură, spune liderul liberal.

”Așteptăm luni de zile, capacitatea decizională e limitată la București”, când vine vorba despre unitățile din teritoriu, deci acestea ar trebui gestionate pe plan local, nu de la ministere.

Boc a mai discutat cu Nicolae Ciucă și despre „oprirea exodului resurselor umane” și „întoarcerea acasă a celor care au plecat”, prin oferirea unor salarii și condiții mai bune în România.

Și primarii se plâng, de altfel, din cauza salariilor, dar și din cauza facturilor imense pentru energie, iar Boc i-a cerut premierului Ciucă ajutorul în toate aceste probleme.

ADVERTISING

V.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇