Metroul din Cluj va avea 21 de kilometri şi 19 stații. Când trebuie să fie gata

Metroul din Cluj va avea 21 de kilometri şi 19 stații. Când trebuie să fie gata

Metroul din Cluj se va întinde pe un traseu de 21 de kilometri şi va avea 19 staţii. Lucrările de bază pentru primele 9 staţii ar trebui încheiate până în 2026.

Ieri s-a semnat protocolul de colaborare pentru construcţie, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

"Am semnat astăzi protocolul de colaborare pentru construcţia metroului de la Cluj-Napoca şi Floreşti. Traseul va avea 21 de km, cu 19 staţii. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că MT va finanţa acest obiectiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar valoarea totală estimată este de două miliarde de euro.

Primăriile Cluj-Napoca şi Floreşti se vor ocupa de licitaţia pentru proiectarea şi execuţia acestui proiect, dar şi de implementarea contractului, a precizat ministrul, adăugând că lucrările de bază pentru primele 9 staţii trebuie încheiate până în anul 2026.

La finele anului trecut, MT a anunţat aprobarea de către Executiv a indicatorilor tehnico-economici pentru Magistrala I de metrou Cluj, valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) fiind de aproape 10,113 miliarde de lei.

Prin obiectivul de investiţii "Tren metropolitan Gilău - Floreşti - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonţida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj" se are în vedere construcţia unei linii de metrou uşor, cu o lungime 21,03 km, cu 19 staţii subterane şi un depou suprateran.

Amplasamentul este în Cluj-Napoca şi comuna Floreşti.