Centralele de apartament au fost interzise în blocurile noi din Cluj-Napoca

Centralele de apartament au fost interzise în blocurile noi din Cluj-Napoca

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunță că municipalitatea dezvoltă o strategie de modernizare a sistemului de termoficare din oraș, având ca scop reducerea poluării cauzată de centralele de apartament.

Practic, blocurile nou construite, cu multe apartamente, vor fi nevoite fie să aibă centrală proprie, fie să se racordeze la sistemul de termoficare.

Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale.

Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a declarat Emil Boc, pentru Radio Cluj.

În ceea ce privește proprietarii de apartamente din blocurile vechi, aceștia nu vor fi obligați să renunțe la centrale, dar primarul are în plan să facă tot posibilul să facă sistemul de termoficare atractiv, inclusiv prin prețuri mai bune.

„Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta.

Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus Boc, pentru Radio Cluj.

Autoritățile și-au propus, astfel, să obțină fonduri europene pentru acoperirea subvențiilor acordate abonaților Regiei de Termoficare, astfel încât oamenii să plătească facturi mai mici la încălzire, să nu mai fie tentați să-și pună centrală și, în acest fel, poluarea din municipiu să nu crească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇