Vor fi taxate centralele de apartament? Ce spune ministrul Energiei

Vor fi taxate centralele de apartament? Ce spune ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre posibilitatea introducerii unei taxe pentru centrala de apartament.

El a explicat că nimic nu este sigur momentan, întrucât totul depinde de Comisia Europeană și de un pachet de directive în care se pune această problemă.

Pachetul legislativ nu este gata momentan, aprobarea sa fiind prevăzută abia în 2024.

”Nu am spus că centrala va fi taxată. Comisia Europeană a finalizat un pachet de directive și în una din ele se pune problema taxării emisiilor de CO2. 

ADVERTISING

Când va fi aprobat acest pachet legislativ, care va mai dura, va urma un termen de implementare. Vorbim probabil de 2024.

De aici poate rezulta indirect o taxă, în funcție de combustibilul pe care îl folosesc. Trebuie să vedem mai întâi cum ajunge acest pachet în final, în urma discuțiilor cu statele membre.  Nu cred că vorbim de o iminentă taxare a centralelor sau a combustibililor în perioada următoare”, a precizat ministrul Energiei, la Realitatea Plus

Motivul pentru care ar putea fi introdusă această taxă este destul de simplu - multe centrale funcționează pe gaz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Arderea gazului natural - folosit de centralele termice - produce dioxid de carbon (CO2), care poluează atmosfera. Iar asta devine, pe zi ce trece, o problemă tot mai mare, în condițiile în care statele europene vor să reducă repede emisiile de CO2.

De altfel, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, preciza în iunie pentru SpotMedia.ro că, în context, s-a ridicat chiar problema interzicerii centralelor cu gaze pentru locuințe.

Expertul în gaze naturale a evocat și studii care au demostrat că oamenii care locuiesc la bloc s-ar putea îmbolnăvi din cauza centralelor de apartament cu gaze.

ADVERTISING

Mai exact, studiile au arătat că, dacă țeava de evacuare a gazelor arse de centrală este aproape de fereastra unui vecin (iar la bloc așa stau lucrurile, aproape întotdeauna – n.red.), noxele emanate pot ajunge în locuința acestuia și îl pot îmbolnăvi.

La rândul său, Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată, spunea în luna mai că, în cinci ani, autoritățile de la Bruxelles vor emite o directivă pentru taxarea centralelor de gaz folosite la încălzire.

„Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament”, afirma el într-un interviu acordat HotNews.

Vezi și Centralele termice de apartament nu se interzic, dar folosirea lor ar putea deveni împovărător de scumpă. Cum ne vom încălzi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇