Ministrul Mediului ia măsuri, după ce au fost semnalate creșteri ale nivelului de poluare în anumite zone

După ce bucureștenii au semnalat, în ultimele zile, creșterea nivelului de poluare, ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos, a dispus revizuirea în regim de urgenţă a planului de intervenţie în cazul creşterii concentraţiilor poluanţilor din aerul Capitalei şi din restul ţării.

Ca urmare a episoadelor din ultimele zile privind creşterile concentraţiilor de PM 10 în Bucureşti, în anumite intervale orare sau chiar a depăşirii mediei zilnice la acest poluant, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos, a convocat astăzi o întâlnire cu instituţiile subordonate Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu atribuţii de monitorizare şi control a surselor de poluare a aerului din Bucureşti”, a informat ministerul.

ADVERTISING

Astfel, la întâlnire au participat conducerile Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Garda Naţională de Mediu, Administraţia Naţională de Meteorologie, precum şi direcţia tehnică de resort din minister.

În cadrul întâlnirii, ministrul a dispus revizuirea în regim de urgenţă a planului de intervenţie în astfel de situaţii, cu atribuţii clare pentru fiecare instituţie subordonată în parte, precizează Ministerul Mediului.

„Când vorbim despre poluarea aerului avem o dublă misiune: pe de-o parte să monitorizăm calitatea aerului din Bucureşti şi din ţară şi să depistăm în timp real orice tendinţă de creştere a poluanţilor iar, pe de altă parte, să identificăm potenţiala sursă de poluare care conduce la aceste creşteri, pentru a putea avertiza şi controla în timp real poluatorul. Situaţia din Capitală este una extrem de specială: aici, în mai toate cazurile de depăşiri înregistrate, vorbim despre un cumul de factori de poluare care, pe fondul unor condiţii meteo care nu permit dispersia poluanţilor, se resimte imediat la staţiile de monitorizare a calităţii aerului şi la reţelele independente de senzori.

ADVERTISING

În acelaşi timp, iarna adaugă la acest cumul de factori, în care traficul este sursa principală, şi încălzirea rezidenţială, care are un aport serios în creşterile concentraţiilor pe care le monitorizăm. Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenţie ca în astfel de situaţii, pentru orice depăşire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcţionează 24 de ore din 24.

Pentru a reduce numărul de zile sau de intervale orare cu concentraţii depăşite, sistemul de monitorizare şi avertizare a celor responsabili de poluare trebuie să funcţioneze prompt şi eficient - conform legii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor constată episoadele de poluare şi are datoria să ceară măsuri imediate din partea instituţiilor care gestionează potenţialele surse de poluare: de la trafic până la activitatea industrială dintr-un oraş”, a spus Barna Tánczos.

ADVERTISING

Ministrul a cerut în cadrul întâlnirii ca Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului să susţină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentraţiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creşteri.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇